Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 15:46 |

Osmanović: Korupcija u pravosuđu je rak-rana bh. društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Šef kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je da je korupcija u pravosudnim institucijama rak-rana bosanskohercegovačkog društva.

-Kao što smo vidjeli i u posljednjim izvještajima evropskih institucija, Bosna i Hercegovina se ozbiljno suočava sa problemom korupcije. To uporno ponavljaju i građani, jer kroz svakodnevni život neprestano nailaze na nepravdu u skoro svim sferama. Želja za pravdom i jednakim šansama predstavlja volju građana i imperativ svih političkih subjekata. Iskustvo govori da je ključ rješavanja ovog problema u zdravom  pravosuđu. Problem je nažalost što se virus korupcije proširio i na pravosuđe, kojim upravljaju političari i političke stranke, a ne profesionalni standardi i želja za pravdom. Nadalje, teško je očekivati od onih koji nikako ne žele funkcionalnu državu, da žele i pravedno pravosuđe. Oni pravosuđe vide samo kao alat za podrivanje države, ističe Osmanović u izjavi za javnost.

SDA je, kako navodi, jedina politička stranka koja je imala snage i hrabrosti da kontinuirano ukazuje na korupciju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, „iako nam je prijetio sudskim procesima, a neke je prijetnje čak i ostvario“.

-Vidjeli smo da su  neki tada ušutjeli i ništa nisu govorili o Tegeltiji, bojeći se njegove moći, ili nadajući se da će on nanijeti štetu SDA. Strah od korumpiranih moćnika je izvor korupcije i protiv toga se moramo boriti. Kada budemo imali dovoljno časnih i moćnih sudija i tužioca, koji neće skrivati prave i podmetati lažne dokaze, sigurno je da će Bosna i Hercegovina biti društvo kakvo treba svaki njen građanin, zaključuje Osmanović.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'