Kultura     | 02.02.2021. 15:29 |

Muzej grada Zenica izložbom 'Digitalni Kulin ban' predstavlja bosanskog vladara

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 2. februara (FENA) - Muzej grada Zenica postavio je u izložbenom salonu postavku "Digitalni Kulin ban", posvećenu jednom od najznačajnijih bosanskih vladara, koju će građani i gosti tog grada u naredna dva mjeseca moći pogledati potpuno besplatno.

Na desetak televizijskih ekrana prezentirani su, kroz tekst i sliku, svi segmenti života srednjovjekovne Bosne za vrijeme vladavine Kulina bana.

- Riječ je o zakonodavstvu, pismenosti, trgovini, ratovanju, naoružanju, kuhinji, odijevanju - svemu onome što je svojstveno danas, ali je u srednjem vijeku, na prvi pogled, izgledalo drugačije. Pokušali smo pokazati sve ono što čini život tog perioda - kazao je direktor Muzeja grada Zenica Adnadin Jašarević.

Izlaganje na ekranu, kaže, omogućava im da izlože puno više slika i tekstova o srednjevjekovnoj državi Bosni, nego bi to bilo moguće da su postavili klasičnu izložbu.

Osim izložbene postavke, napominje Jašarević, na tim je ekranima moguće pogledati i nekoliko promotivnih spotova, dokumentarni film o Tvrđavi Vranduk, u kojoj se nalazi stalna muzejska postavka te album srednjovjekovne muzike u izvedbi zeničkog ansambla "Fugato".

- Ovakav salon nikada nije postojao u Bosni i Hercegovini, mada u susjednoj Hrvatskoj i inim zemljama Evropske unije, ovo postaje praksa. Hrvati su nedavno Noć muzeja predstavili upravo na ovakav, digitalni način - podsjeća Jašarević, koji najavljuje nove izložbe na televizijskim ekranima te online, posredstvom društvenih mreža.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!