Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 14:09 |

Još nije riješeno pitanje budžetskog finansiranja Mostara u 2021.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 2. februara (FFENA) - Zakon kojim treba regulisati pitanje budžetskog finansiranja grada Mostara u 2021. godini nije usuglašen na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta i bit će proslijeđen zajedničkoj komisiji čiji su članovi iz oba doma da ponudi usuglašenu tekstualnu varijantu.

Preciznije, Predstavnički dom danas je ostao prvi svojoj ranijoj odluci, odnosno nije prihvatio zakon u formi odobrenoj potom u Domu naroda.

Razlika je suštinska, a odnosi se na pitanje - ko treba da donese ovogodišnji budžet Mostara, da li novoizabrano gradsko vijeće ili gradonačelnik uz suglasnost načelnika Odjela za finansije, kako je i rađeno godinama dosad u situaciji kad Mostarci nisu imali mogućnost lokalnih izbora.

Predstavnički dom je za varijantu da tu nadležnost treba prepustiti novoizabranom vijeću budući da su Mostarci decembra prošle godine, poslije niza godina, ponovno ostvarili biračko pravo, dok je Dom naroda usvojio zakon u formi koja zadržava dosadašnju višegodišnju praksu da budžet proglašava gradonačelnik uz suglasnost nadležnih iz gradskog odjela za finansije.

Kao jedna od poslovničkih mogućnosti usuglašavanja svih različito usvojenih zakona u FBiH, pa i ovog, varijanta iz Doma naroda je danas ponuđena na sjedinci na glasanje zastupnicima Predstavničkog doma, ali oni su je odbacili većinom glasova i tako ostali pri prvobitnom stavu.

Nakon toga je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović najavio narednu poslovničku mogućnost - da zajednička komisija pokuša usuglasiti različite varijante zakona, u ovom slučaju i suštinske.

Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o budžetima u FBiH.

Svaki pa i ovaj zakon u Federaciji Bosne i Hercegovine može stupiti na snagu tek kad ga u istovjetnom, jedinstvenom tekstu prihvate i Predstavnički dom i Dom naroda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom