Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 12:11 |

Nevladine organizacije traže izvinjenje zbog članka o Trgovskoj gori

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - U reagovanju 43 organizacije posvećene zaštiti životne sredine na članak "Odlagalište nuklearnog otpada više je financijsko nego ekološko pitanje" objavljen na portalu www.poslovni.hr istaknuto je da je u članku objavljen niz paušalnih izjava i tvrdnji, stvarajući iskrivljenu sliku realnosti.

- Međutim, iznošenjem netačnih tvrdnji, javnost se dovodi u zabludu, te se direktno crtaju mete na organizacijama civilnog društva stavljajući ih u kontekst omalovažavanja i diskreditovanja. Člankom se omalovažavaju građani sa obje strane granice, koji su svoje stavove protivljenja jasno deklarisali lično (peticijama), putem neformalnih grupa, putem nevladinih organizacija, putem politički biranih predstavnika i putem akademske zajednice - navedeno je u reagovanju.

Također, osvrnuli su se i na navod "Neslužbeno se može čuti kako se išlo toliko daleko da interesne grupe iz Slovenije financiraju i organiziraju nevladine udruge u BiH s ciljem da se izvrši pritisak na tamošnju vlast i javnost, a zatim posljedično i na međunarodnu zajednicu, kako bi se Hrvatska spriječila da sama napravi svoje odlagalište".

- Riječ "neslužbeno" ne može i ne smije biti mehanizam kojim se omogućuje izgovaranje neistine, stoga kao organizacije civilnog društva koje su posvećene zaštiti životne sredine, a koje su stava da je skladištenje i odlaganje radioaktivnih otpada na Trgovskoj gori nedopustivo, zahtjevamo izvinjenje javnosti za iznešenu neistinu, kao i izvinjenje organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini - naglašeno je.

Paralelno sa slanjem reagovanja, poslan je i zahtjev ambasadi Slovenije u Bosni i Hercegovini da se izjasni po pitanju omalovažavanja građana i nevladinog sektora Bosne i Hercegovine, kroz navode da se iz Slovenije diktira rad nevladinog sektora u Bosni i Hercegovini, te direktno utječe na odnose između građana, javnosti, vlasti i međunarodne zajednice.

- Ovo smatramo ozbiljnom optužbom i ničim izazvanom uvredom za obje strane, koja ne smije ostati bez epiloga. Ovo reagovanje odražava stav 43 organizacije posvećene zaštiti životne sredine iz Bosne i Hercegovine, okupljene oko Eko BiH mreže (33) i CPCD sa Eko HUB-ovima (10) - saopćeno je iz Udruženja "Green team" Novi Grad.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana