Svijet     | 02.02.2021. 12:25 |

Biden na sastanku s Republikancima o paketu pomoći, nije postignut kompromis

FENA Internet

WASHINGTON, 2. februara (FENA) - Predsjednik Joe Biden poručio  je republikanskim senatorima tokom dvosatnog sastanka kako se ne želi saglasiti s nedovoljnim paketom pomoći za borbu protiv koronavirusa nakon što su iznijeli umanjeni prijedlog od 618 milijardi dolara, što je tek manji dio od 1,9 triliona dolara koje traži.

Nikakav kompromis nije postignut tokom dugog zasjedanja u ponedjeljak navečer na prvom Bidenovom sastanku s poslanicima u Bijeloj kući. Demokrati u Kongresu osigurali su temelje za odobravanje njegovog plana pomoći od posljedica COVID-19, sa ili bez republikanskih glasova. Uprkos  apelu Republikancima da ostave po strani stranačke podijele, u okviru Bidenovih napora da ujedini zemlju, predsjednik je jasno stavio do znanja da neće odgađati pomoć, u nadi da će dobiti podršku zastupnika.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je da je, iako postoje polja u kojima je postignuta saglasnost, „predsjednik ponovio svoj stav da Kongres mora odgovoriti snažno i urgentno, i naglasio je brojna polja kojima se ne bave prijedlozi republikanskih senatora“.

- On neće usporiti svoj rad na urgentnom odgovoru na krizu, i on neće pristati na paket koji se ne bavi zahtjevima vremena - kazala je.

Dvije strane daleko su jedna od druge, dok se republikanska grupa od deset senatora prvenstveno usmjerila na krizu sistema zdravstvene zaštite i na manju direktnu pomoć Amerikancima od 1.000 dolara, a Biden predvodi Demokrate ka osiguravanju šireg paketa pomoći, trostruko većeg obima, kako bi pomogao domaćinstvima, lokalnim vladama i djelimično zatvorenoj ekonomiji, prenosi AP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!