Svijet     | 02.02.2021. 10:33 |

Kina će i dalje pravovremeno dostavljati covid vakcine drugim zemljama

FENA Internet

PEKING, 2. februara (FENA) - Kina će i dalje pravovremeno dostavljati vakcinu protiv COVID-19 drugim zemljama, posebno onima u razvoju, u okviru svojih mogućnosti i pridonositi izgradnji zdravstvene zajednice za sve, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik Wang Wenbin to je rekao na dnevnom brifingu za novinare nakon što je objavio da je Kina u ponedjeljak ujutro donirala Pakistanu vakcine COVID-19, kao prvu pošiljku kineske pomoći toj zemlji.

Ponavljajući predanost Kine da svoje vakcine COVID-19 učini globalnim javnim dobrom nakon što se razviju i stave u upotrebu, Wang je rekao da će Kina pridonijeti postizanju dostupnosti i pristupačnosti vakcina u zemljama u razvoju.

"Djelujemo prema svojim riječima", rekao je Wang.

Osim Pakistana, Kina također pruža pomoć u vakcinama za 13 zemalja u razvoju, uključujući Brunej, Nepal, Filipine, Mijanmar, Kambodžu, Laos, Šri Lanku, Mongoliju, Palestinu, Bjelorusiju, Sijera Leone, Zimbabve i Ekvatorijalnu Gvineju, te još 38 zemalja u razvoju koje treba naknadno da dobiju kinesku pomoć za vakcinu, prenosi Xinhua.

"Također aktivno sudjelujemo u inicijativi COVAX pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije  za pružanje vakcina zemljama u razvoju", dodao je glasnogovornik.

Kina je podržala svoje kompanije u provođenju zajedničkih istraživanja i proizvodnje vakcina s inozemnim partnerima i već je izvezla vakcine Sinopharm i Sinovac u UAE, Maroko, Indoneziju, Tursku, Brazil i Čile, napomenuo je Wang.

Osim toga, Kina je također podržala relevantne kompanije u izvozu vakcina u zemlje kojima su hitne potrebe i koje su priznala kineske vakcine i odobrile njihovu hitnu upotrebu, rekao je Wang.

Dodao je da Kina očekuje od međunarodne zajednice da uloži zajedničke napore u provedbi pravične raspodjele i upotrebe vakcina te da osigura dostupnost i cjenovnu pristupačnost vakcina u zemljama u razvoju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana