Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 09:50 |

HNŽ: Sindikat traži plaćanje porodiljnog odsustva u stopostotnom iznosu

FENA Saopćenje

MOSTAR, 2. veljače (FENA) - Sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) poziva sva županijska udruženja kao i građane da im se pridruže u njihovu zahtjevu županijskoj vladi da se kao u susjednoj, Zapdnohercegovačkoj županiji, porodiljno odsustvo ubuduće plaća u stopostotnom iznosu osnovice plaće.

"Trenutno se porodiljno odsustvo s posla tijekom 12 mjeseci iza poroda plaća 80 posto, a u današnje vrijeme kada ljudi jedva spajaju kraj s krajem, to sigurno doprinosi dijelom u odluci obitelji o broju djece", navode iz Sindikata.

Natalitet u BiH je u stalnom padu, a za bilo koju državu to je nešto od presudne važnosti za budućnost i opstanak, navode iz Sindikata i dodaju kako žena, majka brigom i odgojem djece doprinosi budućnosti društva i nije u redu da za tu, možda i najvažniju njenu ulogu bude plaćena manje nego za posao koji inače obavlja.

"Ovim putem želimo javno pokrenuti to pitanje i apelirati na Vladu HNŽ-a da u što skorije vrijeme naprave izmjenu Pravilnika i da porodiljne naknade budu sto posto plaće radnice. Mi ćemo zahtjev predati do kraja tjedna, a pozivamo sva udruženja i pojedince da javno iskažu svoj stav, a kroz zahtjev Vladi za izmjenom pravilnika daju podršku ovoj inicijativi jer to se tiče svih nas", poručili su iz Sindikata doktora medicine i stomatologije u HNŽ-u.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo