Kultura     | 02.02.2021. 08:50 |

Muzej ratnog djetinjstva obilježava četvrti rođendan

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Sedmicom otvorenih vrata i besplatnim ulazom, od 1. do 5. februara, za posjetioce Muzej ratnog djetinjstva (MRD) obilježava četvrtu godišnjicu od otvaranja. Za vikend, 6. i 7. februara, u Muzeju će biti održano niz radionica za djecu različitih uzrasta, ali i upriličene ture s interpretacijom na znakovnom jeziku.

U četiri godine postojanja Muzej je posjetilo više od 60.000 ljudi. Više od 15.000 djece učestvovalo je u edukativnim aktivnostima. Muzej ratnog djetinjstva donio je dosad u BiH nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući Muzejsku nagradu Vijeća Evrope za 2018. godinu.

Muzej je nagrađen i specijalnim priznanjem u okviru izbora za najbolji slavenski muzej te bio finalista za godišnju nagradu Evropske muzejske akademije.

Prethodna godina bila je, uprkos pandemiji, uspješna za Muzej ratnog djetinjstva. Poštujući propisane mjere zaštite, Muzej je ugostio oko 4.000 posjetilaca, a više od 1.000 djece učestvovalo je u radionicama koje su održane putem interneta.

Muzej je razvio i novi softver za upravljanje kolekcijom, urađene su studijske fotografije cijele kolekcije, razvijena i proizvedena oprema za putujuće izložbe. U saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica završen je istraživački project, koji je rezultirao sa oko 70 sati videosvjedočenja ljudi čija je djetinjstva obilježio genocid u Srebrenici.

U saradnji sa platformom Humans of Amsterdam realizirana je i globalna kampanja #ChildrenAndGenocide, koju je putem društvenih mreža vidjelo  više od 11 miliona ljudi. Pratile su je izložbe na centralnim trgovima, u Sarajevu i Stockholmu.

Muzej je otvorio i svoj prvi ured izvan BiH, u Kievu (Ukrajina) gdje istraživači Muzeja rade u nekoliko regija zemlje na dokumentaciji iskustava djece čija djetinjstva je obilježio rat u Istočnoj Ukrajini. Prva izložba u Ukrajini je planirana za juni 2021. godine u Kievu. Nakon toga,  putovat će u još nekoliko gradova.

-Nažalost, Muzej ratnog djetinjstva bio je u 2020. godini predmet političkog napada Ministarstva kulture i sporta KS u okviru kojeg su mu ukinuta sva sredstva te iznesene neistine o upravi i poslovanju Muzeja. Stoga je Muzej bio prisiljen tužiti Vladu KS i tadašnjeg ministra kulture za klevetu, što predstavlja jedinstven slučaj na bh. kulturnoj sceni. Inače, Muzej ratnog djetinjstva je 2020. godine uvršten i među 50 najutjecajnijih evropskih muzeja u posljednjih 40 godina u publikaciji vodećih muzejskih eksperata koju je objavio britanski Routledge - navode iz Muzeja.

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović kaže da moraju biti zadovoljni, rezultatima koji su ostvareni u 2020. godini, ‘pogotovo s obzirom na okolnosti u kojima smo radili’.

- Mnogi muzeji u svijetu nisu preživjeli pandemiju. MRD je, iako mlada institucija, i tokom pandemije nastavio rasti i razvijati se. Svjesni smo da će i 2021. godina biti izazovna za cijeli sektor, ali nastavljamo s većinom naših planova. Nadamo se da će se, do kraja godine, publika u potpunosti vratiti u muzeje - kaže.

Kako isatiče, rezultati su odraz zalaganja kvalitetnog tima, ali i doprinosa  partnera i donatora te povjerenja učesnika i publike.

- Stoga im, u povodu četvrtog rođendana Muzeja, svima izražavam zahvalnost – naglasio je Halilović.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, pandemija je imala negativan utjecaj na muzejsku industriju, a Muzeju ratnog djetinjstva  donijela je veliki gubitak kad je u novembru 2020. od posljedica Covid-19 virusa preminula istraživačica MRD Lejla Hairlahović Hušić.

- Muzej je odlučio sačuvati sjećanje na Lejlu tako što će osnovati fond, koji će nositi njeno ime. Iz tog fonda će se, svake godine, dodjeljivati grant jednom doktorantu ili doktorantici iz BiH – saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom