Bosna i Hercegovina     | 02.02.2021. 08:38 |

IGK: Ružičić svojom novinskom porukom širio nadu da će zlo biti pobijeđeno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. februara (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), povodom 28 godina od smrti Željka Ružičića koji je poginuo u eksploziji granate 2. februara 1993. godine u Sarajevu, podsjeća da je riječ o čovjeku koji je novinskom porukom širio nadu da će zlo biti pobijeđeno. 

Iz IGK-a ukazuju na Ružičićeve duhovite i znalačke govore u Novinskom savjetu Radio Prijedora i Kozarskog vjesnika te na to da kao Prijedorčanini nikada nije zaboravljao svoj voljeni, rodni grad.

Željko Ružičić je, kako ističu, za vrijeme agresije i genocida na Republiku BiH bio glas nade, ali i prkosa, svakodnevno prenoseći informacije iz Sarajeva u obruču koje, kao ni svoje sugrađane, u najtežim trenucima nije ni pomišljao napustiti.

- Jedna od dvije ispaljene srpske granate 2. februara 1993. godine zaustavila je Željka Ružičića, ali pravdu i istinu ni jedan metak, ni jedna granata, ni jedna agresija i genocid, ni jedno zlo nisu i nikada neće uspjeti zaustaviti i sakriti. Željko Ružičić ostaje stalna inspiracija generacijama koje nastavljaju put borbe za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Sjetimo se sa poštovanjem Željka, svih ubijenih novinara i svih žrtava agresije i genocida na međunarodno priznatu članicu Ujedinjenih nacija, Republiku Bosnu i Hercegovinu - poručili su iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu