Stranačke aktivnosti     | 01.02.2021. 20:11 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Umjetnicima sa statusom istaknutih samostalnih umjetnika iz Kantona Sarajevo iz budžeta se uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje. Međutim, već 10 godina oni ne mogu upisati odgovarajući staž iz čega proizilaze problemi s obračunom penzija, koje su manje nego što bi trebale biti.

Zahvaljujući inicijativi Miomirke Melank, zastupnici Naše stranke u Parlamentu FBiH, ovaj će problem uskoro biti riješen:

„Radi se o administrativnom problemu. Sredstva koja su bila uplaćivana za penziono osiguranje nisu bila individualizirana. Naime, uplaćivana su za sve umjetnike zbirno, bez mogućnosti daljnje distribucije sredstava na pojedince. Nije postojao odgovarajući obrazac kojim bi se to omogućilo. Podnijela sam inicijativu u kojoj sam zahtijevala da se taj problem riješi. Iz Vlade sam dobila potvrdan odgovor. Obavezali su se da će svu legislativu koja se tiče ove problematike kako bi i samostalni istaknuti umjetnici mogli nesmetano uživati svoja prava.“

Obrazac koji će umjetnicima biti omogućen realan upis godina radnog staža bit će propisan izmjenama Pravilnika o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa. Zbog toga će biti potrebno dopuniti i Zakon o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta