Regija     | 01.02.2021. 19:24 |

Novo pismo slovenskih lijevih intelektualca protiv Janšine 'autoritarne' vlasti

FENA Agencije

LJUBLJANA, 1. veljače (FENA) - Novim pismom slovenskoj javnosti slovenski intelektualci iz lijevo-liberalnog političkog kruga, većinom sveučilišni profesori, a neki od njih i bivši ministri, ponovo su u ponedjeljak upozorili na "autoritarizam" i nedemokratske prakse vladajuće koalicije na čelu s premijerom Janezom Janšom.

U svom trećem obraćanju "javnosti i zastupnicima u parlamentu", što ga je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo", oni podsjećaju da su već više puta upozoravali na nedemokratske i autoritarne prakse sadašnje desne vlade i samog premijera i njegove stranke, ali da do sada pravog odaziva u politici nije bilo, prenosi Hina.

Umjesto učinkovitog rješavanja zdravstvene krize premijer, njegova stranka i vladajuća koalicija vode Sloveniju u autoritarno kontrolirano društvo širenjem i poticanjem govora mržnje, te skrivanjem svojih dogovora od javnosti, stoji u pismu.

Ne očekujemo da se vladajući ispričaju i promijene svoje postupke jer je očito da su svi njihovi postupci namijenjeni prisvajanju vlasti i pretvorbi Slovenije u nedemokratsko i autoritarno kontrolirano društvo, navode intelektualci lijevo-liberalnog usmjerenja, udruženi u Savez za demokratsku i pravednu Sloveniju.

Grupa intelektualaca navodi ponovo kako je potrebno "zaustaviti zlouporabu epidemije radi ubrzane provedbe ideoloških i stranački motiviranih vladinih projekata", te da je sličan njihov apel u zadnjem obraćanju javnosti u studenome prošle godine potpisalo skoro 12 tisuća pojedinaca i više od 50 udruga, organizacija i društava.

Već i prije smo izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog političkih sporazuma prilikom formiranja i djelovanja Janšine koalicije, misleći da bi se Slovenija ovako mogla brzo uvesti u krug onih država članica EU koje su danas na crnoj listi po neovisnosti medija i ljudskim pravima, navode u svom zadnjem apelu javnosti.

Među ostalim ponavljaju optužbe na račun Janše i njegove stranke da "šire i potiču" govor mržnje, čemu se ne odupiru ostale stranke u vladajućoj koaliciji, da se Slovenija približava "iliberalnim" režimima u srednjoj i istočnoj Europi, da se napadaju nezavisni novinari i nevladine organizacije, te da u tome prednjači sam premijer svojim netolerantnim objavama na društvenim mrežama itd.

Navode i prošlotjedni incident u parlamentu, kad je Janša odbio odgovoriti na jedno "legitimno postavljeno" zastupničko pitanje te parlamentarca, umjesto toga, uvrijedio poručivši mu da mu preporučuje smještaj u određenoj "medicinskoj ustanovi", sugerirajući da ima psihičke probleme.

Riječ je o zastupniku stranke Ljevica (L) Mihi Kordišu koji je Janšu pitao kad će se vlada "početi boriti protiv korupcije i kriminala" umjesto da u premijerovu uredu angažira kao konzultante ljude iz "kriminalnog" miljea. Aludirao je time na ekonomista Roka Snežiča, navodno upletenog u aferu pranja novca u BiH, zbog čega je po nekim informacijama nedavno protjeran iz te države. Janša pritom nije demantirao da se poznaje sa Snežičem, ali je zanijekao da ga je zaposlio u kabinetu kao savjetnika za optimizaciju poreznog sustava, kako je tvrdio oporbeni zastupnik.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta