Svijet     | 01.02.2021. 15:43 |

Blinken: Moguće su nove sankcije protiv Sjeverne Koreje i akcije protiv Rusije

FENA Internet

WASHINGTON, 1. februara (FENA) - Administracija predsjednika Joa Bidena razmotrit će nove sankcije protiv Sjeverne Koreje kao i ostale moguće akcije protiv Rusije, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken u televizijskom intervjuu emitiranom u ponedjeljak.

Blinken je izjavio za NBC News da su sredstva koja imaju za cilj denuklearizaciju Korejskog poluotoka dodatne sankcije u koordinaciji s američkim saveznicima, kao i diplomatski poticaji koje nije konkretizovao.

Blinken je kazao da je „duboko uznemiren nasilnim gušenjem“ ruskih protesta i hapšenja ljudi širom zemlje koji su tražili oslobađanje uhapšenog opozicionog čelnika Alekseja Navalnog.

- Ruska vlada čini veliku grešku ako vjeruje da je tu riječ o nama. Riječ je o njima. Riječ je o vladi. Riječ je o nezadovoljstvu ruskog naroda korupcijom i autokratijom, i mislim da se (vlada) treba zagledati unutar sebe, ne izvan - kazao je šef američke diplomatije u intervjuu za TV mrežu.

U intervjuu snimljenom u nedjelju, Blinken nije pomenuo konkretne sankcije protiv Moskve. Kazao je da razmatra odgovor na sankcije protiv Navalnog, kao i rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore 2020. godine, Solar Wind Hack, i navodne novčane nagrade za napade na američke vojnike u Afganistanu.

- Naš predsjednik nije mogao biti jasniji u razgovoru s predsjednikom Putinom - izjavio je Blinken o telefonskom razgovoru iz prošle sedmice predsjednika Joa Bidena s ruskim čelnikom, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta