Regija     | 01.02.2021. 12:55 |

Ponovno odgođen početak drugog suđenja Zdravku Mamiću i ostalima

FENA Agencije

OSIJEK, 1. veljače (FENA) - Zbog potrebe upoznavanja novog odvjetnika Zdravka Mamića sa sudskim predmetom u ponedjeljak je ponovno odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku "Dinama" i još šestorici okrivljenika koje Uskok tereti za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja.

Zdravko Mamić u petak je otkazao punomoć svome dosadašnjem odvjetniku Veljku Miljeviću, pri čemu nije imenovao zamjenskog branitelja pa mu je za odvjetnika po službenoj dužnosti imenovan Mario Vrabac iz Osijeka, javlja Hina.

Vrabac je u ponedjeljak, na osječkom Županijskom sudu, zatražio odgodu ročišta te primjeren rok za proučavanje predmeta i pripremu obrane, jer je neposredno pred ovu raspravu zaprimio rješenje o svom imenovanju za branitelja Zdravka Mamića, kao i samu optužnicu, a i s obzirom na obimnost spisa koji ima oko 67 tisuća stranica.

Stoga je predložio da mu se za uvid u predmet i pripremu obrane odredi isti rok koji je bio potreban sudskom vijeću za upoznavanje predmeta i pripremu prije zakazivanja rasprave.

Sudsko vijeće prihvatilo je odvjetnikov zahtjev i odgodilo raspravu jer se, rekao je sudac Davor Mitrović, bez obzira na osnovanost ili neosnovanost otkaza punomoći branitelju Veljku Miljeviću, odvjetnik treba pripremiti.

Ukoliko bude novih otkaza punomoći odvjetnicima, vijeće će predložiti predsjedniku suda da se svim okrivljenicima postave branitelji po službenoj dužnosti do kraja postupka, uz one koje su sami izabrali. Ovaj postupak se mora voditi i donijeti presuda i vijeće će na tome raditi, poručio je sudac Mitrović.

Nova ročišta zakazana su za 3. i 4. ožujka.

Drugo suđenje Zdravku Mamiću i ostalima tako nije započelo ni skoro tri i pol mjeseca nakon zakazivanja prvog ročišta. Početak suđenja bio je predviđen za 19. listopada prošle godine, ali su ročišta otkazivana zbog zdravstvenih poteškoća nekoliko okrivljenika, vezanih uz epidemiju koronavirusa, a posljednji put 11. siječnja ove godine zbog problema s išijasom Maria Mamića i njegova liječenja u Dubaiju.

Zdravka Mamića i još šestoricu okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja,  izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna, a,uz Zdravka Mamića, optužnicom Uskoka obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

U drugoj optužnici, na skoro 700 stranica, Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Državam te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Druga optužnica protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika potvrđena je u svibnju 2019. godine, a Mamiću je tada određen istražni zatvor.

U listopadu 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga je zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo teretilo da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Zdravko Mamić je u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci  zatvora, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na  tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora. O to je prvostupanjskoj presudi nedavno raspravljao Vrhovni sud.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo