Bosna i Hercegovina     | 01.02.2021. 12:53 |

HDZ BiH: Izborni zakon BiH je politički imperativ

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - Predsjedništvo HDZ BiH na sjednici u ponedjeljak u Mostaru raspravljalo je o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, izvješću o provedbi nedavnih Lokalnih izbora te političkim aktivnostima oko međustranačkog sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru.

Predsjedništvo HDZ-a BiH utvrdilo je kako su stranka, kao i koalicije u okviru HNS-a, ostvarili izniman rezultat u svim sredinama diljem Bosne i Hercegovine, unatoč "manipulativnim pokušajima neustavnog i nezakonskog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH da utječe na stvarnu biračku volju i demokratsko pravo u nekoliko ključnih sredina".

Prije svega se takvo što, kako navode iz HDZ-a BiH, odnosi na izborni proces u Travniku, kao i malverzacije oko dopisnih glasova kada je u pitanje Uskoplje.

"Također, SIP BiH je bezuspješno nastojao 'službenim' okončanjem izbornog procesa u Mostaru skrenuti pozornost s organiziranog kriminalnog pokušaja bošnjačkih stranaka i središnje institucije za održavanje izbornog procesa. Na samo 15 (od 150) biračkih mjesta utvrđena su teška kaznena djela teških izbornih prijevara gdje je nekim strankama upisano na stotine glasova, a pojedincima na listi i preko 1000 preferencija, što se ne događa ni u nekolicini preostalih autoritativnih i diktatorskih zemalja u svijetu", priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozvalo je Tužiteljstvo BiH da "reagirao oko svih nelegalnosti i kaznenih radnji te pravno sankcioniranje odgovornih pojedinaca u SIP-u BiH koji narušavaju i štete ugledu ključne institucije za održavanje izbornih procesa".

"Ovakav sastav SIP-a BiH je duboko kompromitiran, od samog početka zakonski nelegalan i nije u stanju biti jamac demokratskih uvjeta niti jednog izbornog procesa u budućnosti", ističu u HDZ-u.

Predsjedništvo HDZ BiH razgovaralo je i o svim aktivnostima Sporazuma o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH potpisanog u Mostaru sa SDA i međunarodnim predstavnicima.

"Radikalni narativ koji koriste predstavnici bošnjačkih stranaka o kojekakvom 'razbijanju okova' i tobožnjim diktaturama 'manjine nad većinom', grubo su kršenje Ustava BiH i narušavanje nacionalnih odnosa između konstitutivnih naroda. Predsjedništvo HDZ-a BiH osuđuje takvu vrstu verbalnog delikta i nasilja koji ugrožava državu Bosnu i Hercegovinu i sve aktivnosti koje slijede na njenom putu prema punopravnom članstvu u EU. Izborni zakon BiH je ključ budućnosti i imperativ za sve političke opcije i ne postoji prostora za odgađanje te vrste razgovora i konačnog dogovora koji jača suverenost europske Bosne i Hercegovine", stoji u priopćenju.

Predsjedništvo HDZ-a BiH usuglasilo je jedinstven stav kako je migrantska kriza i dalje glavni sigurnosni problem te kako su nedopustive najave o svjesnom ugrožavanju sigurnosti šireg područja koje želi provesti Ministarstvo sigurnosti BiH jednostranim odlukama.

"Prihvatni centri diljem Bosne i Hercegovine već su preuzeli dovoljnu odgovornost prihvativši broj migranata u skladu sa svojim kapacitetima. Predsjedništvo HDZ-a BiH upućuje potporu vlastima Unsko-sanske županije u njihovim naporima, međutim Ministarstvo sigurnosti BiH i resorni ministar svojim nedjelovanjem i nestrateškim pristupom dodatno usložnjava ionako lošu sigurnosnu i humanitarnu situaciju", ističu iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH pozdravilo je najavu dolaska cjepiva u BiH sredinom veljače, nakon čega treba otpočeti proces cijepljenja stanovništva Bosne i Hercegovine i stvaranja konkretnih uvjeta za vraćanje i normalizaciju svih gospodarskih, ekonomskih, infrastrukturnih i drugih aktivnosti u puni kapacitet.

"Na koncu sjednice Predsjedništvo HDZ-a BiH jasno i nedvosmisleno osudilo je javnu potporu najviših državnih dužnosnika osuđenim ratnim zločincima koji su direktno zapovijedali pohodima mudžahedina u Bosni i Hercegovini na prostorima zeničkog i dobojskog kraja te krvavim zločinima nad hrvatskim narodom na prostoru Središnje Bosne. Potpora bošnjačkog državnog vrha i javni hvalospjevi pojedincima odgovornim za pokolj stotine nedužnih civila je teško nepoštovanje svake nevine žrtve koje zaslužuju najveći naklon i pijetet svakog naroda i ljudski čin suosjećanja", navode iz HDZ-a BiH.

Predsjedništvo HDZ-a BiH osudilo je uništavanje zastave Europske unije na zgradi veleposlanstva RH u Sarajevu.

"Nepoštivanje i uništavanje obilježja naše prijateljske zemlje, kao i Europske unije kojoj težimo, šalje vandalsku i necivilizacijsku poruku te narušava odnose koje moramo izgrađivati i činiti jačima, a ne izazivati dodatne tenzije ovakvim postupcima", navodi se u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo