Bosna i Hercegovina     | 01.02.2021. 13:48 |

IUS proglašen za najbolji privatni univerzitet u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) proglašen za najbolji privatni univerzitet u Bosni i Hercegovini.

- U Webometricsovom izdanju za januar 2021. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu je prvoplasirani privatni univerzitet u BiH, a trećeplasirani u odnosu na sve ostale univerzitete u našoj zemlji - navodi IUS u saopćenju za javnost.

Također, IUS se nalazi na 1.117. mjestu u konkurenciji od 5.774 evropska univerziteta koja su obuhvaćena na Webometrics-ovoj rang listi.

Iz tog univerziteta ističu kako visoko rangiranu poziciju IUS kontinuirano održava već duži niz godina na ovom prestižnom svjetskom portalu za rangiranje univerziteta.

Sve to, kako nadalje navode, govori u prilog stabilnosti IUS-a, te nastojanjima da se dokaže u svim domenima obrazovnog djelovanja.

- Ovaj zapaženi rezultat nije slučajan. IUS se od svog osnivanja trudi da unaprijedi kvalitet svoga rada u svim sferama djelovanja, a prvenstveno u pružanju kvalitetne nastave i uslova za učenje za studente, stvaranju uslova za kvalitetan naučno-istraživački i umjetnički rad za akademski kadar, razvoju strateških međunarodnih partnerstava, kao i generalno doprinosu društvu u cjelini - rekao je rektor IUS-a prof. dr. Ahmet Yildirim.

IUS podsjeća kako je svoju prilagodljivost i sposobnost da adekvatno odgovori na sve izazove najbolje pokazao tokom Covid-19 pandemije, te da je bio jedan od prvih univerziteta koji je, već u martu 2020. godine, prešao na online nastavu i postigao izvanredne rezultate uz potpuno angažiranje svojih studenata i profesora.

- Međutim, tu se nije stalo. IUS je krajem 2020. godine otvorio Centar za učenje i podučavanje na daljinu. Ulaganja u navedene resurse podrazumijevala su i znatna materijalna ulaganja u opremu i profesionalnu obuku akademskog kadra. U cilju što kvalitetnijeg pružanja usluga ovog vida podučavanja, IUS je prvi u regiji započeo novi trend u obrazovanju primjenom plaforme Webex, koja u velikoj mjeri poboljšava kvalitet kako online obrazovanja tako i obrazovanja na daljinu - navodi se.

Iz IUS-a pojašnjavaju kako sistem radi na principu da aplikaciju za učenje na daljinu pretvara u strukturu koja gotovo savršeno oponaša obrazovanje u fizičkom okruženju.

- U instituciji, gdje su brojne učionice opremljene 85-inčnim Cisco Webexom, profesori mogu u realnom vremenu komunicirati i interaktivno dijeliti sadržaje sa svojim studentima - navodi se u saopćenju. 

Prestižno rangiranje kao što je Webometrics priznalo je uspjeh i kvalitet IUS-a među ukupno 47 bh. javnih i privatnih univerziteta, koji su učestvovali u rangiranju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta