Svijet     | 01.02.2021. 08:39 |

Vojska u Mijanmaru preuzela vlast, Aung San Suu Kyi uhapšena

FENA Internet

PHNOM PENH, 1. februara (FENA) - Vojska u Mijanmaru proglasila je vanredno stanje na godinu dana i postavila bivšeg generala Min Aung Hlainga za predsjednika, objavila je u ponedjeljak vojna televizija Myawaddy.

Vojno saopćenje uslijedilo je nekoliko sati nakon što su čelnica zemlje Aung San Suu Kyi i brojni drugi vladini dužnosnici, zajedno s čelnicima manjih stranaka, uhapšeni u racijama diljem zemlje.

Bilo je izvještaja o padu internetskih i telefonskih linija u ponedjeljak kad su se vojnici pojavili na ulicama u većim gradovima.

Vojni kamioni bili su parkirani ispred gradske vijećnice u Yangonu, a vojnici su viđeni u glavnom gradu zemlje Naypyitawu, prenosi dpa.

U zemlji se danima strahovalo od državnog udara usred eskalirajućih napetosti između vojske i vladajuće stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD), a vojska je odbila da preuzme vlast sugerirajući da bi mogla opozvati ustav.

Regionalni ministri i studentski aktivisti također su bili među privedenima, rekao je na Twitteru Wai Wai Nu, aktivist iz mijanmarske manjine Rohingya.

Racije su uslijedile nekoliko sati prije nego što se novoizabrani parlament trebao sastati u Naypyitawu.

Vojska je zatražila odgodu novog mandata nakon što je tvrdila da je otkrila potencijalno raširenu prevaru birača tokom općih izbora u novembru, iako nisu pružili nikakve  dokaze.

Suu Kyi odbila je poziv na odgodu i druge zahtjeve tokom sastanka na visokom nivou s vojskom prošle sedmice, prema web stranici The Irrawaddy news, koja je citirala neimenovani izvor.

Glasnogovornik NLD-a Myo Nyunt rekao je za dpa u ponedjeljak ujutro, dok je potvrđivao privođenja Suu Kyi i drugih stranačkih dužnosnika, da očekuje da će ga uskoro privesti sigurnosno osoblje.

"Čekam njihov dolazak sada", rekao je. "Mislim da niko ne može pogoditi što će se sljedeće dogoditi."

Brad Adams, direktor Human Rights Watch-a za Aziju rekao je da se strahuje za aktiviste u zemlji.

 "Posebno smo zabrinuti za sigurnost  aktivista i drugih kritičara vojske koji su možda privedeni", rekao je.

Mijanmar je proveo gotovo pet decenija pod vojnom vlašću prije nego što je započeo političku tranziciju 2010. godine u kojoj su mnogi politički zatvorenici oslobođeni i uvedeni u djelimičnu civilnu vlast.

Među oslobođenima bila je i Suu Kyi, koja je 15 godina provela u kućnom pritvoru i dobitnica je Nobelove nagrade za mir.

Ona je na vlast došla 2015. na najslobodnijim izborima u zemlji u posljednjih nekoliko decenija usred vala intenzivnog optimizma koji je pokrenuo široke nade u novu demokratsku eru.

Bilo joj je zabranjeno postati predsjednicom prema ustavu iz 2008. godine koji je napisala vojska, ali obnašala je dužnost državnog savjetnika, uloge slične premijeru koja je stvorena da joj pomogne da bude de facto čelnica.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana