Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 29.01.2021. 21:31 |

Nizom kulturnih događaja svečano započeli Napretkovi dani u Tuzli (VIDEO)

FENA

TUZLA, 29. januara (FENA) - Predstavljanjem Hrvatskog narodnog godišnjaka, Napretkovog kalendara i izložbom slika Annale 2020, u Umjetničkoj galeriji Kristian Kreković u Tuzli večeras je započela manifestacija Napretkovi dani koju organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak.

Večerašnji događaj je način predstavljanja sarajevske Središnjice Napretka u Tuzli, a kompletan program manifestacije Napretkovi dani sadrži šest događaja i programa, koje su podružnice tog kulturnog društva realizirale u protekloj godini.

-Željeli smo na taj način pokazati da Napredak uistinu radi u BiH i da značajno doprinosi kulturnom životu BiH. Naredni tjedan su događanja podružnica iz Mostara, Vareša i Posavine, a Napretkovi dani bit će zaokruženi izložbom likovnih radova nastalih na koloniji Breške prošle godine - kazao je Ivica Kovačević, predsjednik HKD Napredak, Glavne podružnice Tuzla.

Napredak, Preporod  i Prosvjeta  su  nacionalna, kulturna društva koja značajno doprinose kulturnom životu BiH, svih ljudi i naroda koji žive na ovim prostorima, ističe Kovačević.

Večeras je promoviran  68. broj časopisa Hrvatski narodni godišnjak, a o njemu je, između ostalih, govorio i predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić u kontekstu višedesetljetne saradnje koja postoji između Preporoda i HKD Napredak.

-Ta saradnja je krunisana potpisivanjem sporazuma kojim je zajednički rad temeljnih organizacija kulture naroda BiH dodatno osnažen. Mi želimo da kroz kulturu budemo spona među narodima, da zajednički gradimo ono što je kultura BiH i da budemo istovremeno i neka vrsta motora za razrješenje brojnih društvenih pitanja, koja već dugo muče ovo društvo - izjavio je Kodrić.

Saradnja dva spomenuta kulturna društva ima duboki povijesni korijen i mnogo je kulturnih događaja  koje suorganiziraju zajedno, napomenuo je.

-Također sarađujemo na pitanjima razrješenja našega društvenoga statusa, načina finansiranja i našega položaja u društvu BiH - dodao je Kodrić.

Dopredsjednik HKD Napredak i urednik ovogodišnjeg Napretkovog  kalendara Vodopadi u BiH, koji je večeras promoviran, Miroslav Landeka,  istaknuo je da Napredak ima dugu tradiciju izrade kalendara.

-Nastojali smo promovirati kulturnu baštinu i prirodne ljepote BiH, Hrvatske i svijeta, tu su bili mostovi, stećci, crkve, utvrde. Ove godine smo željeli skrenuti pozornost na vodopade, mislimo da građani BiH ne znaju koliko vodopada i prirodnih ljepota ima u našoj zemlji -naglasio je Landeka.

U galeriji Kristijan Kreković u Franjevačkom samostanu Sv. Petra i Pavla u Tuzli večeras su izloženi likovni radovi umjetnika koji su članovi Udruženja likovnih umjetnika koji djeluju pri Središnjici u Sarajevu.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika HKD Napredak iz Sarajeva Hiba Mustafić kazala je da se Udruga HKD Napredak predstavila u Tuzli sa 40 likovnih uradaka različitih tehnika, formata i motiva.

Izložene  slike su nastale tokom pandemije, trebale su biti izlagane na Božićnoj izložbi, međutim, tada nije bilo mogućnosti za to.

Napretkovi dani trajat će do 9. februara, a najavljeno je više kulturnih događaja u Tuzli.

 

Pogledajte https://fena.ba/video/5355/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15WzckRnRs_wDEqrHt1AyOCRT8BALET5B?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!