Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 17:40 |

Dendias pohvalio vlasti BiH za iskorake i organiziranje izbora u Mostaru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29.januara (FENA) – Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala se danas sa ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom, koji je boravio u službenom posjetu Bosni i Hercegovini.

Tom prigodom održan je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Dendiasa, a potom i sastanak izaslanstava Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Grčke.

Ministrica Turković je zahvalila ministru Dendiasu i izaslanstvu Ministarstva vanjskih poslova Grčke na posjetu BiH, usprkos pandemiji COVID-19, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Izrazila je posebnu zahvalnost za svu pomoć i potporu koju je Grčka pružila Bosni i Hercegovini u proteklom razdoblju te naglasila značaj kontinuiranog nastojanja te zemlje na putu BiH prema euroatlantskim integracijama.

- Želim istaknuti da su bilateralni odnosi između BiH i Grčke vrlo dobri , bez otvorenih pitanja, ali isto tako sa velikim prostorom za poboljšanje i unapređenje tih odnosa, posebno u oblasti ekonomije i vanjskotrgovinske razmjene - istaknula je ministrica.

Dodala je da dobre odnose dvije zemlje potvrđuje i niz potpisanih bilateralnih sporazuma iz oblasti ekonomije, zaštite investicija, obrane, prometa, obrazovanja, kulture i znanosti.

Izrazila je nadu i da će se ti odnosi unaprijediti, osobito u oblasti energetike.

Turković je, također,  naglasila je  potrebu i značaj nastavka održavanja poslovnih foruma dvije zemlje, nakon pandemije COVID-19, kao i  povećanja vanjskotrgovinske razmjene BiH, koja u ovom trenutku ne zadovoljava naš interes.

Podsjetila je da je dodatni problem i pandemija COVID-19 zbog koje je ukupna vanjskotrgovinska razmjena u devet mjeseci 2020. godine bila smanjena za čak 56,7 posto.

Istaknula je i da BiH cijeni stavove Grčke kada je riječ o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana.

Naglasila je da je tijekom razgovora sa grčkim ministrom posebna pozornost posvećena migrantskoj krizi koja sve više opterećuje našu zemlju.

Istakla je da u posljednje vrijeme raduju poruke i potezi visokih dužnosnika EU koji sve više razumiju ozbiljnost situacije i dijele naše poglede kada je riječ o rješavanju te krize.

Poručila je da se Europska unija mora još snažnije, na različite načine, uključivati u rješavanje ovog problema.

-  Nije pošteno da samo dva kantona u Federaciji BiH nose teret migrantske krize. Moj stav jeste da se teret krize mora raspodijeliti na cijelu zemlju te da se što hitnije mora ojačati naša granica i spriječiti ulazak migranata - dodala je ministrica Turković.

Grčki ministar Dendias je poručio da će njegova zemlja nastaviti s potporom i pomoći BiH.

Naglasio je potrebu jačanja bilateralnih odnosa BiH i Grčke u različitim oblastima, a posebice u oblasti ekonomije i kulture.

Ministar je potom izjavio da je Grčka, kada je riječ o potpori, osigurala pomoć za tri bolnice u BiH.

Dodao je da će Opća bolnica „Abdulah Nakaš“ u Sarajevu i Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoa Luci dobiti po 50.000 eura, dok je 30.000 eura predviđeno za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

Još jednom je ponovio grčku potporu zemljamazZapadnog Balkana na putu u EU te naglasio značaj testa solidarnosti u trenutku globalnog problema, kakav je  pandemija COVID-19.

Pohvalio je vlasti BiH za načinjene iskorake, uključujući i organiziranje lokalnih izbora u Mostaru.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo