Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 17:12 |

UNSA među pet posto najboljih univerziteta u svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29.januara (FENA) – U prvom preliminarnom izdanju za 2021. godinu Webometricsovog rangiranja, Univerzitet u Sarajevu nalazi se na 1672. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku koje su obuhvaćene skriningom, ovaj put po tri kriterija utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5,39 posto svih univerziteta na ovoj listi.

Kada je u pitanju rangiranje za Evropu, Univerzitet u Sarajevu je na 649. mjestu od ukupno 5774 rangirana univerziteta, saopćeno je iz UNSA.

Naime, u odnosu na rangiranje iz jula 2020. godine došlo je do promjene metodologije u načinu izračunavanja rangiranja, tako da su u Cybermetrics laboratoriji, za ovo rangiranje promijenili broj kriterija te su umjesto dosadašnja četiri podaci obrađivani za tri kriterija, stoga ova dva rezultata ne mogu biti poređena – zbog vrijednosti pojedinih segmenata koje se uzimaju u obzir kod izračuna.

U julskom rangiranju kriterij prisutnosti nosio je pet posto ukupne vrijednosti, a u posljednjem, januarskom taj kriterij je ukinut, a u kriteriju utjecaja procent je ostao nepromijenjen.

Transparentnost je ostala na istim vrijednostima, dok je kriterij izvrsnosti sa 35 posto povećan na 40 posto, a i broj rangiranih univerziteta je povećan sa 30 hiljada na više od 31 hiljade, što je reflektiralo i samo pozicioniranje na januarskoj listi. Stoga se januarsko rangiranje 2021. i julsko rangiranje 2020. godine moraju posmatrati odvojeno, bez poređenja, zbog promjene kriterija.  

U okviru Webometricsovog Transparent rankinga, koji rangira univerzitete po citiranosti njihovih nastavnika i saradnika, Univerzitet u Sarajevu je rangiran na 1095. mjestu, što predstavlja značajan pomak od 135 mjesta u odnosu na prethodnu godinu, kada je Univerzitet u Sarajevu bio na 1230. mjestu. 

Ovogodišnji rezultat je Univerzitet u Sarajevu približio cilju: da se nađe među 1000 najboljih univerziteta u sljedećem rangiranju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo