Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 16:22 |

Neophodno hitno usvajanje zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana u FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29.januara (FENA) - Neophodno je hitno usvajanje zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje FBiH - zaključeno je na forumu pod nazivom “Zaštita zdravlja djece i mladih od duhana” koji je organiziran povodom obilježavanja Nacionalnog dana bez cigarete.

Na skupu, koji je održan u prostorijama Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo u organizaciji Udruženja PROI, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Prve bošnjačke gimnazije, istaknuo je da se samo implementiranjem novog zakona može spriječiti dostupnost duhanskih proizvoda najmlađima.

Forum je održan sa ciljem omogućavanja boljeg razumijevanje situacije kada je u pitanju kontrola duhana u BiH, podizanja svijesti među interesnim stranama i donosiocima odluka o potrebi sistematskog i strateškog poboljšavanja kontrole duhana u BiH kroz multisektoralno djelovanje i efektivnu politiku, saopćeno je iz Udruženja PROI.

Na skupu su govorili ministrica predškolskog, osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota - Mumunović, federalna koordinatorica za kontrolu duhana i šefica službe za promociju zdravlja i edukaciju ZZJZ FBiH Aida Ramić-Čatak, izvršna direktorica Udruženja PROI Uliana Bakh, profesorica Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo Alma Džambegović, vanredni profesor pri katedri za finansije EFSA Mirza Kršo, i zamjenik predsjednika Vijeća roditelja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji Sarajevo Vinko Malnar.

Istraživanja su pokazala, kako je saopćeno, da su djeci dostupni duhanski proizvodi u prodaji, što je jedan od osnovnih razloga porasta prevalence pušenja.

Rečeno je da samo visoke cijene duhanskih proizvoda mogu smanjiti prevalencu pušenja, da školski programi moraju uključivati efikasne programe prevencije, te da je uloga porodice ključna.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta