Kultura     | 29.01.2021. 11:27 |

Napretkova Glavna podružnica u Mostaru osnovala glazbeni trio 'Senso'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 29. siječnja (FENA) - Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak - Glavna podružnica Mostar sredinom siječnja osnovalo je glazbeni trio "Senso" kojeg čine članice ovog Društva, mezzosopranistica Monija Jarak Mikulić, Marijana Pavlović na glasoviru i Jelena Marković-Milićević na violončelu.

"HKD Napredak Mostar želi nastaviti proširivati svoje kulturne aktivnosti koje doprinose zadovoljavanju kulturnih potreba naših članova, ali i svih građana Mostara. Na taj način također želimo obogatiti i podizati kulturnu ponudu u ovom gradu, a u konačnici i stvarati ambijent za poboljšanje uvjeta za razvoj i promicanje kulture", kazao je dopredsjednik HKD-a Napredak Mostar i inicijator osnivanja "Sensa" Miroslav Landeka.

Ove tri članice spaja mladost i iskustvo, a u svoje životopise već su ugradile veliki broj nastupa, ali i pedagoški rad, priopćeno je iz mostarskog Napretka.

Monija Jarak Mikulić rođena je 10. travnja 1989. godine u Mostaru. Završila je Osnovnu i Srednju glazbenu školu Ivana pl. Zajca, te srednju Medicinsku školu Sestara milosrdnica, smjer farmaceutski tehničar. Školovanje je nastavila na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje stječe zvanje magistra solo pjevanja.

Kao koncertni umjetnik pjeva solističke koncerte i mnoge projekte, među kojima Napredak Mostar ističe Requieme Maestra D. Filipovića "Dona eis requiem", "Via Crucis" i "Galietova Pesan", Mozartov Requiem "Vesperae solennes", Pergolesijev "Stabat mater", Vivaldijeva Gloria, ciklus ljetnih koncerata pod nazivom "Večernji zvon" i druge.

Voditeljica je ansambla Laetitia, ženske klape "Mir", muške klape "Concordia" i mješovite klape "Speranza" iz Međugorja, a također je članica akademskog zbora Pro musica od 2007. godine i Upravnog odbora HKD-a Napredak Mostar od 2019. godine.

Marijana Pavlović rođena je 15. kolovoza 1973. godine u Travniku. Profesorica klavira i korepetitor svoje glazbeno školovanje započinje u Bugojnu, a srednje u Sarajevu. Godine 1992. upisuje studij klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te diplomira 1996. godine u klasi Ljubomira Gasparovića.

Tijekom školovanja dobitnica je nagrada na mnogim natjecanjima, a kao korepetitor nastupa na brojnim kulturnim manifestacijama u BiH, Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2008. godine radi kao vanjski suradnik i korepetitor na Studiju glazbene umjetnosti na PMF-u u Mostaru za puhače, gudače i solo pjevače te stječe zvanje docenta za komornu glazbu 2012. godine.

Jelena Marković-Milićević rođena je 1987. godine u Mostaru, a nakon završene srednje glazbene škole i opće gimnazije upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu - smjer violončelo. Pohađala je razne seminare za violončelo u Dubrovniku, Hvaru i Cetinju, a također je sudjelovala u majstorskim radionicama od kojih je istaknuta suradnja s Manhattan String Quartetom jednim od vodećih ansambala u SAD-u.

Diplomirala je 2012. godine, a nedugo zatim započela je s pedagoškim radom u Glazbenoj školi Ivana pl. Zajca te u Muzičkoj školi I i II stupnja u Mostaru. Od 2012. angažirana je kao stalni vanjski suradnik Simfonijskog orkestra u Mostaru, 2017. godine upisala je Master studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Mihovila Karuze, te završava u srpnju 2019. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!