Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 18:29 |

Nezavisni odbor Parlamenta FBiH usvojio godišnji Izvještaj o radu FUP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Nezavisni odbor Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici je usvojio Izvještaj o radu Federalne uprave policije u prošloj godini te Izvještaj o radu zamjenika direktora Uprave Ensada Kormana u četvrtom kvartalu 2020., saopćeno je iz Parlamenta FBiH.

Na temelju iznesenih rezultata i drugih pokazatelja Federalne uprave policije, evidentan je napredak u radu, naročito u pogledu dokumentovanja i procesuiranja krivičnih djela, što potkrepljuju podaci da su u periodu januar – decembar 2020. godine, službenici Federalne uprave policije podnijeli nadležnim tužilaštvima 435 službenih izvještaja o počinjenom krivičnom djelu, kojima je obuhvaćeno 809 izvršenih krivična djela. Izvještaji su podneseni protiv 435 osoba.

Poredeći sa rezultatima rada za period januar – decembar 2019. godine, vidljivo je da je broj podnesenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima u 2020. godini veći za 80 ili 22,5 posto, broj otkrivenih krivičnih djela je veći za 7 ili 0,9 posto, a broj prijavljenih osoba za 143 ili 28,1 posto.

Posebno je istaknuto da je u izvještajnom periodu provedeno više složenijih istraga koje su rezultirale uspješnom realizacijom operativno-taktičkih akcija čiji je krajnji ishod dokumentovanje organizovanih kriminalnih grupa, odnosno 69 krivičnih djela "Organizovani kriminal“ iz člana 342. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Također je dat osvrt i na koruptivna krivična djela, gdje je Federalna uprava policije provela veći broj istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima, a rezultirale su dokumentovanjem 160 krivičnih djela protiv 116 osoba.

Tokom 2020. godine, Federalna uprava policije se posebno istaknula na dokumentovanju krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog kriminala, što je rezultiralo dokumentovanjem 128 krivičnih djela te krivičnih djela kada su u pitanju aktivnosti na suzbijanju  zloupotrebe opojnih droga, a gdje je ishod bio dokumentovanje 144 krivična djela i 131 lice.

Nezavisni odbor je i ovog puta pohvalio rad zamjenik direktora Uprave policije FBiH te mu izrazio punu podršku za budući rad, navodi se u saopćenju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!