Bosna i Hercegovina     | 29.01.2021. 09:20 |

Optuženi u 'slučaju Respiratori' negirali krivnju

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. januara (FENA) – Optuženi u "slučaju Respiratori" danas su u Sudu Bosne i Hercegovine negirali krivnju po optužnici kojom se terete za više krivičnih djela, a u vezi s uvozom 100 respiratora iz NR Kine.  

Radi se o respiratorima koje je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

- Nisam kriv - glasio je odgovor Fadila Novalića na upit sutkinje Enide Hadžiomerović pred kojom je održano ročište za izjašnjenje o krivnji.

Na isti način su se izjasnili i suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, koji se izjasnio i kao pravni zastupnik firme "Srebrena malina" te ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suoptuženici u spomenutom predmetu.

Optužnicu u predmetu Fadil Novalić i drugi, uključujući i pravnu osobu – firmu "F.H. Srebrena malina" d.o.o. Srebrenica, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je početkom decembra, a Sud BiH je potvrdio krajem istog mjeseca.

Novalić, Solak i Hodžić, kao i pravna osoba "F.H. Srebrena malina", terete se za krivična djela - udruživanje radi činjena krivičnih djela, a u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlasti, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranjem novca, krivotvorenjem ili uništenjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, te krivotvorenjem službene isprave i povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo