Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 16:56 |

U istraživanju DEI-a 75,6 posto ispitanika glasalo za članstvo u EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vijeće ministara BiH upoznato je s Informacijom o rezultatima istraživanja javnog mnjenja "Stavovi građana o članstvu u Evropskoj uniji (EU) i procesu integracija u EU", koje je Direkcija za evropske integracije provela u oktobru 2020. godine.

Istraživanje pokazuje da bi 75,6 posto ispitanika glasalo za članstvo u Evropskoj uniji u slučaju raspisivanja referenduma, što je za 1 posto manje u odnosu na 2019. godinu.

U Federaciji BiH ulazak u EU podržava 87 posto građana, u Republici Srpskoj 55 posto, a Brčko Distriktu BiH 83,6 posto ispitanika.

Stanovnici BiH koji su za ulazak u Evropsku uniju kao razloge podržavanja najčešće navode garanciju trajnog mira i političke stabilnosti (33,2%), slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala (26%) i poštivanje zakona i propisa (18,4%).

Strah od većih troškova života i poreza najčešći je razlog protivljenja ulasku u EU.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana 51,2 posto posto ispitanika je navelo borbu protiv korupcije, što je za 4,4 posto više u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ukupno 21,5 posto građana iz istraživanja smatra da je neophodna reforma sudova i tužilaštava, a 7,7 posto smatra da je to reforma socijalnog sistema.

Ukupno 24,2 posto ispitanika smatra da je Evropska unija zainteresovana za pristupanje BiH zbog prirodnih resursa, njih 18,9 posto zbog osiguranja mira i stabilnosti, dok je 18,5 posto ispitanika kao razlog navelo stručne i kvalifikovane radnike.

Da je BiH podnijela zahtjev za članstvo u EU misli 18 posto ispitanika, a njih 25,5 posto je odgovorilo da pregovara o članstvu.

Da će najveću korist od ulaska BiH u EU imati mladi navelo je 47,6 posto ispitanika, dok 23,5 posto građana iz istraživanja smatra da će to biti političari, što je povećanje za 4,5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Više od polovine građana iz istraživanja (54,3%) smatra da politizacija procesa integrisanja otežava integraciju BiH u Evropsku uniju, što je povećanje za 10,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je provedeno putem CATI metode, na uzorku od 1.200 ispitanika, reprezentativnom na nivou cijele države.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo