Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 16:32 |

Tadić i Lungarotti razgovarale o problematici ilegalnih migracija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić razgovarala je danas s novoimenovanom šeficom misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i koordinatoricom za zapadni Balkan Laurom Lungarotti o problematici ilegalnih migracija i boravku migranata u BiH.

Razgovarano je i o radu Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona, na otkrivanju i kaznenom procesuiranju kaznenih djela koja su povezana sa ilegalnim migracijama, prvenstveno trgovinom ljudima i krijumčarenjem osoba.

Tadić je upoznala šeficu misije IOM-a da je Tužiteljstvo BiH od 2015. do 2020. podiglo optužnice u 144 predmeta protiv 240 osoba za kaznena djela iz te oblasti.

Također je istakla da je glavni tužitelj Tužiteljstva BiH na čelu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, u čiji rad su uključeni predstavnici policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija sa nivoa države, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici Mreže tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima, a radi što učinkovitijeg djelovanja u toj oblasti.  

Šefica IOM-a u Bosni i Hercegovini najavila je niz aktivnosti, među kojima i sastanke sa svim rukovoditeljima ključnih institucija koje se bave problematikom iz te oblasti, kao i predstojeću obuku u Banjoj Luci, u saradnji sa USAID-om, u oblasti borbe protiv trgovine ljudima.

Na sastanku je istaknuto da je saradnja IOM-a i drugih međunarodnih organizacija sa institucijama BiH ključna za što efikasnije djelovanje u procesuiranju počinitelja kaznenih djela krijumčarenja osoba i trgovine ljudima, a posebno prepoznavanja pojavnih oblika kaznenih djela trgovine ljudima u migrantskoj populaciji. 

Dogovoreno je da će saradnja biti nastavljena u budućnosti, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo