Kultura     | 28.01.2021. 17:27 |

Izložba slika Miroslava Bilaća 'Vjetar života' u Muzeju književnosti

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Izložba slika Miroslava Bilaća pod nazivom ''Vjetar života'' otvorena je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, gdje će biti postavljena tri dana.

Predstavljena su 42 djela iz fundusa HKD ''Napredak''.

- Djela ranije nisu viđena, a čuvala ih je porodica Bilać i donirana su 'Napretku' - kazala je Feni predsjednica Udruge likovnih umjetnika HKD ''Napredak'' Hiba Mustafić te dodala da su izloženi akvareli, pasteli, ulje na platnu, ulje na kartonu i druge tehnike.

Izložba je, pojašnjava, nazvana ''Vjetar života'' jer je ovog umjetnika ''vjetar odnio u likovne vode''. 

Podsjetila je da je najviše volio da slika konje i vode, te je zbog toga nazvan ''slikar konja i voda''.

Predsjednik HKD "Napredak" Nikola Čiča izrazio je zadovoljstvo da su upriličili izložbu čovjeka koji je ostavio dubok trag u kulturnom djelovanju Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i puno šire. 

Miroslav Bilać rođen je u Travniku 1931. godine. Osnovnu školu završio je u rodnom gradu. Dok je pohađao srednju školu u Tuzli, pažnju mu je privuklo pozorište, pa je tu strast pretočio u životni poziv. Uporedo, njegov prirodni talent za umjetnost u slikarstvu je utvrdio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radni vijek je proveo u pozorištu kao profesionalni scenograf.

Za Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao i za mnoga druga pozorišta širom Bosne i Hercegovine, uradio je oko 200 scenografija. Godine 1956. počeo je izlagati s Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine (ULUBIH), a 1966. godine postao je i član ovog udruženja. S ULUBIH-om je redovito izlagao u zemlji i inostranstvu.

Samostalno je priredio oko 500 izložbi u BiH i drugim gradovima bivše Jugoslavije kao i u inostranstvu. Ostvario je studijska putovanja u zemlje Evrope i Latinske Amerike. Za svoj rad dobio je razna priznanja i nagrade.

Preminuo je 21. augusta 2003. godine u Sarajevu u 73. godini. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'