Ekonomija     | 28.01.2021. 15:00 |

Kanlić: Budžet BPK-a i ove godine socijalnog karaktera

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 28. januara (FENA) – Prijedlog budžeta Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za 2021. godinu, koji je jučer utvrdila kantonalna vlada, upućen je u skupštinsku proceduru kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta.

Prijedlog budžeta utvrđen je u iznosu od 39.849.000 KM, što je za 325.000 KM više u odnosu na nacrt.

- Uvažene su i u prijedlog unesene neke od primjedbi sa javnih rasprava. Nismo mogli sve uvažiti, jer prema zahtjevima budžetskih korisnika, u odnosu na projekcije, povećanje bi išlo i do deset miliona više u odnosu na nacrt budžeta. I u toku rasprave na sjednici Vlade, neki od ministara su imali primjedbe i sugestije tako da je u odnosu na nacrt prijedlog budžeta povećan za 325.000KM – kazao je ministar finansija BPK Goražde Esad Kanlić.

Pojasnio je da su sredstva u budžetu povećana Ministarstvu za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice za izdvajanja prema JU „Dom za stara i iznemogla lica“, Ministarstvu za boračka pitanja vezano za boračka udruženja te kod Ministarstva za privredu na ekonomskim kodovima za podršku obrtu i transfere nižim niovima vlasti.

Po riječima Kanlića, budžet BPK i u ovoj godini je socijalnog karaktera i za sada odolijeva izazovima i pored osjetno manjeg priliva.

- Svaki mjesec se nastoje ispuniti socijalni zahtjevi, od isplate naknada za socijalna davanja do egzistencijalne boračke naknade koja se redovno isplaćuje u našem kantonu. Priliv u budžet mnogo je smanjen u odnosu na 2019. godinu, jako je teško, ali kad se prema njemu odnosimo korektno, javno i transparentno, smatramo da možemo ispoštovati sve obaveze. Nadamo se da ćemo imati podršku i sa nivoa FBiH što bi nam mnogo olakšalo servisiranje preuzetih obaveza - kazao je ministar Kanlić.

Manje izmjene je pretrpio i Zakon o izvršenju budžeta BPK kojima se u suštini ukida suvišna procedura u odobravanju predviđenih budžetskih sredstava za ustanove i preduzeća - pojasnili su u ministarstvu.

Naglašavaju da Vlada BPK uprkos sedam posto slabijim projekcijama u odnosu na prethodnu godinu, neće odustati od realizacije bitnih projekata i podrške.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom