Svijet     | 28.01.2021. 14:55 |

Inspekcija u kompaniji AstraZeneca zbog kašnjenja isporuka vakcina

FENA Internet

BRUXELLES, 28. januara (FENA) – Belgijske vlasti objavile su u četvrtak da je izvršen pregled u kompaniji AstraZenece kako bi se utvrdilo jesu li očekivana kašnjenja u isporukama vakcina protiv koronavirusa posljedica problema s proizvodnjom.

Inspekcija je uslijedila nakon zahtjeva Evropske komisije tokom eskalacije spora oko nestašice vakcina unutar EU , prenosi Anadolu Agency (AA).

AstraZeneca/Oxford prošle sedmice je navela da neće moći isporučiti onoliko vakcina u Evropu koliko se očekivalo, jer do kraja mjeseca očekuje odobrenje Evropske agencije za lijekove (EMA).

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen razgovarala je u ponedjeljak telefonom s predsjednikom uprave AstraZenece Pascalom Soriotom, rekavši da "očekuje da AstraZeneca ispuni ugovorne aranžmane predviđene predugovorom o kupovini.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel rekao je da planiraju upotrijebiti "pravna sredstva" kako bi farmaceutske kompanije natjerali "da poštuju ugovore koje su potpisale".

Italijanski premijer Giuseppe Conte također je rekao da će koristiti "pravne alate" protiv kašnjenja u isporukama.

Ako EU ne uspije ubrzati isporuku vakcina, trebati će godine da se postigne 70-postotni cilj imunizacije.

Najava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u EU samo je povećala pritisak na 27-člani blok, pogotovo jer prošle sedmice nisu održane obećane isporuke za EU vakcina Pfizer-BioNTech, koje su prve dobile odobrenje evropskog bloka.

Pfizer je privremeno smanjio isporuke u EU i Kanadu dok obnavlja svoj pogon u Belgiji kako bi povećao ukupnu proizvodnju. Italija je zaprijetila da će tužiti Pfizer zbog kašnjenja s isporukom.

Kašnjenja će otežati ispunjavanje početnih ciljeva EU da vakciniše 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta.

EU, koja ima 450 miliona stanovnika, sklopila je sporazume sa šest proizvođača vakcina o otkupu oko 2,3 milijarde doza, uključujući 600 miliona od tvrtke Pfizer/BioNTech.

Blok je također postigao dogovore i sa kompanijama Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana