Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 14:57 |

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope traži od BiH da pojača napore za ispunjavanje obaveza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Parlamentarna skupštna Vijeća Evrope je usvojila Rezoluciju 2357 (2021), u kojoj od Bosne i Hercegovine traži da pojača napore za ispunjavanje obaveza kao članica ove organizacije, saopćeno je danas iz Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) učestvovali su od 25. do 28. januara na prvom dijelu redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine ove organizacije.

Na otvaranju zasjedanja Rik Deams ponovo je izabran za predsjednika u Parlmentarnoj skupštini Vijeća Evrope s jednogodišnjim mandatom, kao i 17 potpredsjednika.

Održani su i izbori za poziciju generalnog sekretara PSVE, na koju je, prvi put u historiji, izabrana žena Despina Chatzivassiliou-Tsovilis.

Na poziciju zamjenika generalne sekretarke Vijeća Evrope izabran je Bjørn Berge, dok su za sudije Evropskog suda za ljudska prava izabrani Ioannis Ktistakis iz Grčke i Andreas Zünd iz Švicarske.

Na osnovu Izvještaja o napretku monitoring postupka u 2020. godini, Parlamentarna skupštna Vijeća Evrope je usvojila Rezoluciju 2357 (2021), u kojoj od Bosne i Hercegovine traži  da pojača napore za ispunjavanje obaveza kao članica Vijeća Evrope.

Usvajanjem rezolucije 2360 (2021) PSVE je izmijenila Poslovnik kako bi, sa Komitetom ministara VE, omogućila provedbu komplementarne zajedničke procedure kao odgovor na svako ozbiljno kršenje statusnih obaveza od strane države članice.

Članovima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope, obratio se ministar vanjskih poslova SR Njemačke Heiko Maas, koji je kazao da je Vijeće Evrope institucionalni stub ujedinjenog kontinenta koji postavlja standarde zaštite ljudskih prava širom svijeta.

Također, generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović - Burić u svom obraćanju naglasila je važnost održavanja temeljnih vrijednosti Vijeća Evrope tokom krize izazvane pandemijom virusa korona (COVID – 19), posebno poštivanja ljudskih prava i jednakog tretmana za sve.

Naglasila je da je Vijeće Evrope uspjelo nastaviti sa svojim redovnim radom, te je istakla napredak u pogledu borbe protiv trgovine ljudima i promocije Istanbulske konvencije, čiji je cilj zaštita žena od svih oblika nasilja.

Parlamentarci su diskutovali i o etičkim, pravnim i praktičnim pitanjima u vezi s vakcinom protiv COVID-19, te usvojili Rezoluciju  2361 (2021) u kojoj se naglašava da je od najveće važnosti osiguranje jednakog pristupa vakcinama za sve države, potcrtajavući da vakcinacija mora biti dostupna stanovništvu bez obzira na spol, rasu, religiju, pravni ili socijalno-ekonomski status, platežnu sposobnost, lokaciju i druge faktore.

Također je naglašeno da je transparentna komunikacija o vakcinaciji veoma važna za izgradnju povjerenja stanovništva u cijeli proces.

U diskusiji o ovom pitanju učestvovao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, koji je istakao da  je 75 posto do sada isporučenih doza vakcina bilo raspoređeno u samo deset zemalja, što u opasnost dovodi najsiromašnije i najranjivije kategorije stanovništva. Ghebreyesus je upozorio da će ovakav pristup produžiti trajanje pandemije.

Većina članova Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope izrazila je žaljenje zbog restriktivnih zakona i propisa koji se odnose na rad nevladinih organizacija, a koji se još uvijek primjenjuju u zemljama članicama VE, posebno u Azerbejdžanu, Ruskoj Federaciji i Turskoj.

Usvojena rezolucija 2362 (2021) poziva države članice da se pridržavaju međunarodnih pravnih standarda u pogledu prava na slobodu okupljanja, udruživanja i izražavanja, te ukinu ili izmijene zakonodavstvo koje ometa sposobnost nevladinih organizacija da rade slobodno i neovisno.

U okviru rasprave o aktuelnim pitanjima, članovi PSVE su raspravljali o dvije teme: „Hapšenje i pritvaranje Alexeia Navalnya u januaru 2021.“  i  „Sloboda izražavanja (član 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima) pod prijetnjom „velikih tehnoloških (Big Tech) kompanija“.

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope nije prihvatila prijedlog da se oduzmu akreditivi delegaciji Ruske Federacije.

Zimsko zasjedanje PSVE, prvo nakon izbijanja pandemije COVID – 19, održano je u hibridnoj formi, što znači da je jednom broju parlamentaraca bilo omogućeno da direktno prisustvuju zasjedanju, dok je većina članova PSVE, uključujući i sve članove Delegacije PSBiH, imala mogućnost da u radu sjednice učestvuju u online formatu.

Drugi dio redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE bit će održan od 19. do 23. aprila 2021. godine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'