Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 14:10 |

Na sastanku MC NATO-a potvrđena opredjeljenost za nastavak misije u Afganistanu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Predstavnici Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri Sjevernoatlantskom savezu (NATO) u Bruxellesu sudjelovali su na sastanku Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika stožera NATO zemalja-članica i partnerskih zemalja, u formatu misije u Afganistanu. 

Šef vojnog dijela Misije BiH brigadir Jasmin Čajić sudjelovao je u ime načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, uz zamjenika brigadira Darija Pajića i pukovnika Dobrislava Biloša. 

U uvodnom dijelu izlaganja, predsjedatelj Vojnog odbora (MC) zrakoplovni maršal Stuart William Peach zahvalio je partnerskim zemljama na posvećenosti i doprinosu njihovih oružanih snaga u izvršenju misije "Odlučna potpora" u Afganistanu, među kojima su i pripadnici OS BiH. 

Maršal Peach je naglasio da snage NATO-a moraju biti u mogućnosti surađivati unatoč razlikama u doktrini, jeziku i strukturama, jer je to izuzetno važno za sigurnosno okruženje u kojem djeluje. Istaknuo je da je samo zajedničkim radom moguće nositi se sa svim savremenim izazovima.

Tokom sastanka razgovarano je i o trenutnoj sigurnosnoj i političkoj situaciji u Afganistanu, te provedbi zadaća u aktualnim okolnostima. 

Tom prigodom načelnici stožera su razmijenili mišljenja i stavove o budućim aktivnosti te potvrdili potpunu opredjeljenost za nastavak provedbe misije. Iskazana je odlučnost da se nastavi sa svim procjenama i odlukama na temelju uvjeta na terenu, što će se činiti zajedno, na koordiniran i smišljen način. 

Vojni odbor NATO-a je najviše vojno tijelo u NATO-u i primarni je izvor vojnih savjeta u procesu političkog odlučivanja i vojne strukture NATO-a. Odgovoran je za provođenje političkih odluka i smjernica te za preporuku mjera koje se smatraju potrebnima za odbranu područja NATO-a i provedbu odluka u svezi vojnih operacija. Vojni odbor na čelu s predsjedateljem se često sastaje na razini stalnih predstavnika, a tri puta godišnje na razini načelnika glavnih stožera oružanih snaga, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'