Stranačke aktivnosti     | 28.01.2021. 13:50 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Sanja Renić, zastupnica Naše stranke u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, još prije šest mjeseci tražila je da joj se dostavi izvještaj Interne revizije o utrošku budžetskih sredstava u Ministarstvu privrede ZDK. Iz Ministarstva nisu našli za shodno da to ni do danas urade.

„Izvještaj Interne revizije je negativan, a iz Ministarstva privrede 'čuje' se samo šutnja, odnosno nema objašnjenja o tome šta je dovelo do negativne ocjene. Samim tim imamo pravo da sumnjamo na sve, pa i na nelegalno trošenje sredstava. Za ovu šutnju najodgovorniji je Zlatko Jelić, ministar iz HDZ-a. Naravno, odgovoran je i predsjednik kantonalnog odbora HDZ-a, Iva Tadić. Zašto ne izvrše pritisak na ministra kojeg su sami postavili, ako ne radi transparentno? Odgovornost snosi i cijela Vlada ZDK, HDZ-ovi koalicioni partneri SDA, A-SDA i SBiH. Izazivanje sumnje u nelegalno trošenje sredstava namijenjenih privredi i to u vrijeme pandemije trebalo bi dovesti do preispitivanja koalicije. Odgovornost u konačnici snose i uposlenici i uposlenice Ministarstva, a posebno mislim na Vanju Udijak, savjetnicu ministra koju je ministar unaprijedio u pomoćnicu ministra za koncesije, Ljiljanu Anđelić, sekretarku Ministarstva, Selima Bašić, šeficu Odsjeka za koncesije, energetiku i rudarstvo i Dženitu Hrgić, šeficu Odsjeka za JPP, trgovinu, turizam i ugostiteljstvo.

Osim Izvještaja, Ministarstvo mora dati i odgovore na prilagođavanje sistematizacije radnih mjesta u skladu s potrebama stranačko i osobno interesnih udruživanja. Podatke o tome tražila je i Federalna revizija, ali joj odgovori nisu dati. Inače, zapošljavanja Vladinih službenika najočitiji su primjer nepotizma. Primjer za to je i pomenuta gospođa Hrgić čiji suprug radi kao pomoćnik sekretara Vlade.
S obzirom na to da ni meni kao zastupnici ne daju odgovore na pitanja koja sam postavila, da uvid u vlastito poslovanje ne daju ni federalnim inspekcijama, smatram da je krajnje vrijeme da se u sve uključe i agencije za provođenje zakona.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom