Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 13:52 |

U Sarajevu predstavljen Vodič - suđenje u razumnom roku (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Vodič - suđenje u razumnom roku predstavljen je danas u Sarajevu, a riječ je o publikaciji koja je sačinjena u okviru projekta "Jačanje pravosudnih kapaciteta u BiH za usklađivanje domaće sudske prakse sa evropskim pravnim standardima".

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević izjavio je na predstavljanju da je u vodiču naglašena obaveza vlasti da "svim građanima osigura mogućnost da svoje stvarno ili zamišljeno pravo dobiju intervencijom sistema u najkraćem mogućem roku".

Ministar pravde BiH Josip Grubeša rekao je da je tekst zakona o suđenju u razumnom roku na državnom nivou upućen u proceduru i da očekuje da bi se uskoro trebao naći na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić istakao je da je Vlada FBiH u januaru 2020. uputila u parlamentarnu proceduru tekst zakona o suđenju u razumnom roku i da smatraju prioritetnim da bude usvojen u prvom kvartalu ove godine.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je da osiguranje prava na suđenje u razumnom roku predstavlja kontinuiran izazov za sve evropske zemlje, te da se nada da će vodič ohrabriti sve iz struke u BiH da doprinesu zaštiti prava na takvo suđenje.

Na predstavljanju je navedeno da vodič objašnjava šta je pravo na suđenje u razumnom roku, na koje postupke je primjenjivo, koji su rokovi, da li se radi o hitnom postupku, koji su kriteriji koji se koriste u slučaju, koji pravni lijekovi mogu da se koriste te da li postoji pravo na kompenzaciju i koliki je njen iznos.

Također, sadrži i značajan broj odluka Ustavnog suda BiH u kojima je primijenjena Evropska konvencija i sudska praksa Suda u Strazburu.

Pogledajte https://fena.ba/video/5343/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1boSMESlp1BpZy2EcRX1zm1Zk6KmOco5m?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana