Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 14:18 |

Sud BiH - Kasupović osuđen na tri godine zatvora zbog ratovanja u Siriji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu Senadu Kasupoviću kojom je oglašen krivim za organiziranje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizam i osuđen je na tri godine zatvora, saopćeno je iz Suda.

U izrečenu kaznu zatvora  uračunava se vrijeme provedeno  u pritvoru u periodu od 19.12.2019. godine.

Kako je Sud utvrdio, optuženi Kasupović kriv je što je 12.07.2013. godine s Međunarodnog aerodroma Sarajevo letom za Istanbul napustio teritoriju Bosne i Hercegovine i otputovao u Republiku Tursku odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije i ušao u Siriju u grad Mimbidž u namjeri da se bori na strani tzv. Islamske države organizirane na teritoriji Sirije i Iraka i terorističkih grupa Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koje su djelovale na području Sirije i Iraka, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim grupama i organizacijama.

Kako iz Suda nadalje navode, radi se o terorističkim grupama i organizacijama koje su imale za cilj destabilizaciju i nasilnu izmjenu političkog i ustavnog poretka u Siriji čiji su pripadnici svakodnevnim  oružanim akcijama i to - napadima na stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama namjeravali prisiliti legitimne vlasti Sirije na izmjenu ustavnog poretka i političkog režima.

- Optuženi je na području Sirije boravio do 19.12.2019. godine zajedno sa drugim licima iz BiH koji su boravili u Siriji sa istom namjerom, te je, koristeći ime 'Muatesim', pružao pomoć i borio se na strani ISIL-a , u jedinici 'Bejt Komandos', koja je kasnije promijenila naziv u 'El Aksa' - navodi se.

Istovremeno, Sud je donio rješenje kojim je optuženom Senadu Kasupoviću produžena mjera pritvora.

- Pritvor po ovom rješenju može trajati do upućivanja optuženog na izdržavanje kazne zatvora, a najduže devet mjeseci od dana izricanja prvostepene presude, s tim da pritvor ne može trajati duže od izrečene kazne zatvora - navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom