Svijet     | 28.01.2021. 12:49 |

Koalicione snage u Jemenu izvele 17 zračnih napada

FENA Internet

ADEN, 28. januara (FENA) - Pobunjenički pokret Husi u Jemenu tvrdi da su koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom u posljednja 24 sata izvele 17 zračnih napada na različite provincije u zemlji.

Novinska agencija Saba, bliska proiranskom pokretu Husi, pozivajući se na vojne izvore, navodi da su provincije Saada, Marib i El-Jevf bile meta zračnih napada koje su izvele koalicione snage.

Nisu objavili informacije o eventualnim ljudskim žrtvama ni povrijeđenim osobama. Koalicione snage nisu komentarisale ove navode, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta