Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 13:19 |

Intenziviranje saradnje između Ambasade Japana i Univerziteta u Sarajevu

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Makoto Ito posjetio je  Univerzitet u Sarajevu gdje se susreo s rektorom Rifatom Škrijeljom.

Cilj posjete bilo je intenziviranje saradnje između Ambasade Japana i Univerziteta u Sarajevu, te akademske saradnje između univerziteta u Japanu i Univerziteta u Sarajevu.

U pratnji ambasadora Itoa bila je Hisae Minami, atašeica za kulturu i šefica Odjela za kulturu i odnose s javnošću Ambasade Japana, a delegaciju Univerziteta pored rektora Škrijelja činili su prorektor za naučnoistraživački rad Mirza Dautbašić, dekan Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović i Selma Đuliman također sa Filozofskog fakulteta. 

Ambasador Makoto Ito je naveo da je ostvarena bliska saradnja s Univerzitetom u Sarajevu na polju jezika te da je njegov cilj da se ona pojača.

- Svjesni smo da je japanistika na Univerzitetu u Sarajevu u razvojnoj fazi i želimo da podržimo i kurs japanskog jezika i samu japanologiju - kazao je Ito. 

Podsjetio je da Vlada Japana već dugi niz godina nudi stipendije, prvenstveno u polju obrazovanja, naglasivši njegovu važnost i značaj ne samo u BiH, nego i u cijelom zapadnom Balkanu. 

U toku susreta istaknut je značaj međuuniverzitetske saradnje, te je rektor Škrijelj podsjetio da Univerzitet u Sarajevu od 2008. godine ima potpisan sporazum o saradnji s Meiji univerzitetom iz Tokija i od 2015. godine sa Sofija univerzitetom, također iz Tokija.

Oba sporazuma su potpisana na neograničen vremenski rok i automatski se obnavljaju. Također, naveo je da se od 2013. godine na Univerzitetu u Sarajevu održava kurs japanskog jezika, koji se u periodu od 2013. do 2016. godine realizirao u prostorima Veterinarskog fakulteta, a od akademske 2016./2017. godine ušao je u oficijelnu ponudu univerzitetskog programa Filozofskog fakulteta.

Naglasivši da je uvođenje studija japanskog jezika na Univerzitetu u Sarajevu od neprocjenjive važnosti, rektor Škrijelj je ocijenio izuzetno uspješnom saradnju Univerziteta u Sarajevu i Ambasade Japana u BiH, te uputio izraze zahvalnosti na svemu što je Vlada Japana kroz različite programe podrške učinila za Bosnu i Hercegovinu, Sarajevo, Univerzitet u Sarajevu i građane Bosne i Hercegovine.

Dekan Filozofskog fakulteta Muhamed Dželilović je, govoreći o detaljima i planovima za razvoj studija japanskog jezika, istakao da se na Filozofskom fakultetu kontinuirano održava kurs japanskog jezika dugi niz godina, a da je od prije nekoliko godina japanski jezik ugrađen kao izborni predmet, ne samo za studente Filozofskog fakulteta, nego za sve studente Univerziteta u Sarajevu.

- Sljedeći korak će biti razvoj katedre za japanski jezik, koja bi prije svega bila vezana za izučavanje jezika kao temelja saradnje, ali i rada na japanskoj kulturi. Time bismo stvorili jezgro na Univerzitetu od kojeg bi krenula saradnja i u svim drugim oblastima - rekao je Dželilović. 

Dekan Dželilović je ovom prilikom uputio riječi zahvalnosti Vladi Japana i Ambasadi Japana u Bosni i Hercegovini za podršku u uređenju i  opremanju učionice za izučavanje japanskog jezika i kulture na Filozofskom fakultetu UNSA. 

Susret je završen obostranom spremnošću i otvorenošću za intenziviranje saradnje, te je naglašeno da je kulturološki diverzitet veoma značajan i da predstavlja pokretačku snagu svakog društva, saopćeno je iz Služba za odnose s javnošću UNSA. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta