Bosna i Hercegovina     | 28.01.2021. 12:23 |

Skupština KS - Policija KS efikasno odgovorila na migrantske nerede u Blažuju

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica neophodnim je nazvao potrebu da država Bosna i Hercegovina počne upravljati migrantskom krizom.

U obraćanju na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo posvećenoj migrantskoj krizi najavio je da će nastaviti pružati zaštitu migrantima i građanima KS, ali je i kazao da oni neće biti ti koji upravljaju migrantskom krizom, nego će biti dio rješenja.

- Posljednja dešavanja u Blažuju su pokazala da imamo dobru policiju, jer su neredi u kampu mogli eskalirati. Samo zbog efikasne akcije nisu nastupile teže posljedice i želim pohvaliti njihov rad. Sa smanjenim kapacitetima uspjeli su održati stabilan javni red - poručio je ministar Katica.

Smatra da je na današnjoj sjednici potrebno utvrditi koje su to nadležne institucije koje upravljaju migrantskom krizom.

Iskazao je potrebu da se policija dodatno osigura materijalno-tehničkom opremom, ali i kadrovski, jer cijeni da policija mora biti jaka kako bi spriječili nerede.

Načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a KS Džafer Hrvat napomenuo je da policija u KS-u nema nadležnost nad migrantskom krizom.

- Ključno je da mi iz Uprave policije nikada nismo dobili odgovor ko je odlučio da smjesti toliki broj migranata u Blažuj i niko nas nije pitao da li možemo odgovoriti na taj problem - kazao je.

Također, poručio je da policija mora garantirati sigurnost građanima KS te da će sve resurse upotrijebiti da odgovore na posljedice krize.

Šefica Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Laura Lungarotti pohvalila je policiju koja ih je podržala tokom posljednjih dešavanja u Blažuju.

Kazala je da blisko sarađuju s Ministarstvom sigurnosti BiH i Službom za poslove sa strancima, ali da tu saradnju žele proširiti i s Kantonom Sarajevo i općinama Hadžići i Ilidža.

Podsjetila je da u KS postoje dva tranzitna centra, Blažuj u kojem je smješteno 3.033 migranta te Ušivak s 789 migranata. Dodala je da su saglasnost za smještanje migranata u Blažuj dobili od Službe za poslove sa strancima.

Naglasila je i da su nakon incidenta, poduzeli niz koraka i održali niz sastanaka, te da više neće biti prihvata novih migranta u Blažuju.

- Sarađivat ćemo s policijom KS. Ne možemo smanjiti pritisak na Blažuj osim da se iznađe nova lokacija ili da migranti "prirodno" napuste KS - zaključila je.

Šef Kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak zahvalio je kantonalnoj policiji koja je na profesionalan način reagirala u centru u Blažuju, dodajući da je težišno pitanje upravljanje migracijama istovremeno ocjenjujući da BiH ne čini dovoljno u tom smislu.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH donijelo set zaključaka, među kojima je najznačajniji onaj o izmještanju migranata iz urbanih centara te da je Vijeće ministara BiH donijelo plan za upravljanje migrantskom krizom, jer su oni nadležni za upravljanje.

Napomenuo je da je za naredni ponedjeljak zakazana sjednica resornih ministarstva na državnom nivou o rješavanju tih problema.

Godinjak je podsjetio i da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku o prijemu 300 novih kadeta u Graničnu policiju BiH kako bi se efikasnije odgovorilo na sve probleme.

Smatra da nisu zakasnili da policiju KS opreme dodatnom opremom te je najavio značajnu donaciju Vlade Japana, odnosno specijalizirano vozilo, što će omogućiti policiji da reagira blagovremeno.

- Migrantska situacija u BiH je jednim dijelom prešla u sigurnosnu krizu, ali na površinu izlazi i politička dimenzija te krize. Ni Unsko-sanski ni Kanton Sarajevo ne mogu biti centri, težište se mora prenijeti i na ostatak države - kazao je i dodao da je ovakav način saradnje između institucija pravi put i garant da će riješiti problem.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Mirsad Buzar kazao je da se BiH suočava s globalnim problemom koji traje od 2018. godine te da je u tom periodu u BiH registrirano 70.000 migranata.

Istakao je da je došlo do pada registriranih migranata u 2020. godini, ali da se posljedice reflektira na cijelu teritoriju BiH, a posebno na Unsko-sanski i Kanton Sarajevo.

- Od početka krize vidimo iskazivanje potreba da se pojačaju policijski kapaciteti, prvenstveno mislim na Graničnu policiju, ali i na ostale sigurnosne agencije. Potrebno je ojačati cjelokupan sigurnosni sistem BiH - kazao je.

Na kraju je kazao da oni na najbolji način pokušavaju odgovoriti na tu krizu te da pokušavaju odmah utvrditi identitet svih migranata.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'