Svijet     | 28.01.2021. 09:56 |

Cavusoglu: Pregovori Turske i Grčke održani u pozitivnoj atmosferi

FENA Internet

ANKARA, 28. januara (FENA) -  Pregovori između Turske i Grčke, koji su nastavljeni nakon nepunih pet godina u ponedeljak, održani su u veoma pozitivnoj atmosferi, izjavio je sinoć ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, prenosi  Anadolu Agency (AA).

"Nastavak istraživačkih pregovora, kako su se prethodno zvali, odnosno konsultativnih kako se sada zovu, a koji traju dugo, bitan je za rješenje problema", rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji s kolegom iz Irske Simonom Coveneyem u Ankari.

On je potvrdio da će sljedeća runda pregovora biti održana u Grčkoj, a da će tačan datum biti naknadno saopćen.

"Pregovori o tome kako da riješimo probleme biće od ključne važnosti da mi kao komšije smanjimo tenzije u najmanju ruku, a možda i nađemo trajno rješenje u budućnosti", dodao je.

Pregovori Turske i Grčke se održavaju s ciljem pronalaženja prihvatljivog rješenja za pitanja na Egejskom moru, a započeti su 2002. godine. Međutim, posle 60. runde održane u martu 2016. godine, Grčka je obustavila sastanke.

Govoreći o odnosima s Irskom, Cavusoglu je kazao da je dogovoreno da se kontakti održavaju redovno na svim nivoima, kao i da je dogovorena njegova posjeta Irskoj, što je prije moguće.

Imajući u vidu da je poslednji put predsjednik Irske posjetio Tursku 2010. godine, ministar je kazao i da će predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan također vjerovatno posjetiti Irsku.

On je kazao i da je cilj da trgovinska razmjena između Turske i Irske dostigne tri milijarde dolara, u odnosu na 1,5 milijardu koliko je bila prošle godine.

Cavusoglu je također zahvalio Irskoj na podršci koju pruža Turskoj u procesu eurointegracija od početka.

Šef diplomatije Turske je zahvalio Irskoj i na pomoći sirijskim izbjeglicama.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo