Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 16:58 |

Arnaut na video-konferenciji povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Damir Arnaut prisustvovao je danas, na poziv ministra inostranih poslova Izraela Gabija Ashkenazija i ministarke za socijalnu jednakost Izraela Meirav Cohen, video – konferenciji upriličenoj povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u cijelom svijetu svakog 27. januara, na dan kada je prije 76 godina oslobođen nacistički koncentracioni logor Auschwitz – Birkenau.

Taj događaj označio je početak kraja vladavine tiranije, užasa i progona nacističkog režima i njegovih saradnika, koji su ubili preko šest miliona Jevreja i uništili živote miliona drugih ljudi u Evropi, sjevernoj Africi i drugdje u svijetu.

Ovom događaju pod nazivom „Međunarodni dan sjećanja na holokaust: sjećanje, ovjekovječenje i provođenje pravde“, prisustvovali su, također, i državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Anthony Blinken, predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi, predsjednik Češke Republike Miloš Zeman i drugi.

Učesnicima konferencije putem video – linka iz Jerusalima obratio se predsjednik Izraela Reuven Ruvi Ruvlin.

Tokom video – konferencije, koja je završena direktnim uključenjem iz bivšeg nacističkog koncentracionog logora Terezin, govornici su podsjetili na užase holokausta, upozoravajući na to da se žrtve holokausta nikada ne smiju zaboraviti, niti ostaviti da budu same i bespomoćne.

S tim u vezi, naglašeno je da obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na holokaust pruža priliku da se njeguje kulturu sjećanja na žrtve, da se nastavi sa traženjem pravde za one koje su preživjeli holokaust, kao i priliku da se jasno poruči da se zločini ovakvih razmjera nikada više ne smiju ponoviti.

Jedna od tema konferencije bila je i aktuelna situacija u vezi sa pandemijom virusa korona, koja je, zbog preduzetih mjera za njeno suzbijanje, dodatno izolovala žrtve holokausta i prisilila ih da, kako je rečeno, ponovo prožive strah i traumu povezanu sa zločinima i progonom tokom Drugog svjetskog rata.

S tim u vezi, upozoreno je da žrtvama holokausta treba pružiti dodatnu podršku i pomoć, posebno zdravstvenu, za vrijeme trajanja pandemije.

Poslanik Damir Arnaut nedavno je Predstavničkom domu PSBiH uputio inicijativu kojoj se „predlaže nadležnim institucijama entiteta, kantona i opština u svim dijelovima Bosne i Hercegovine da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove koje trenutno nose nazive po licima ili organizacijama koje su u bilo kom trenutku sarađivale, pripadale ili na drugi način djelovale na strani ili u koordinaciji s okupacionim nacističkim ili fašističkim snagama u Drugom svjetskom ratu, odnosno javno ih podržavale ili opravdavale, zamijene imenima lica iz Bosne i Hercegovine koje su priznate kao pravednici među narodima od strane Yad Vashem centra.“

Ova inicijativa usvojena je 11. januara ove godine, na 15. sjednici Predstavničkog doma PSBiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom