Svijet     | 27.01.2021. 15:55 |

Rouhani: Ograničavanje pristupa internetu je apsolutno pogrešno

FENA Internet

TEHERAN, 27. januara (FENA) - Iranski predsjednik Hassan Rouhani napao je protivnike slobode interneta, rekavši da bi ograničavanje pristupa internetu bilo "apsolutno pogrešno".

- Ovih dana internet je poput kisika za ljude. Oni koji bi ga htjeli ograničiti u potpunosti su u krivu - rekao je Rouhani, dodajući da to posebno vrijedi za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Kako drugačije očekivati ​​da ljudi rade od kuće i podučavaju svoju djecu tokom  pandemije - citirala je predsjednika novinska agencija Isna.

Ovi komentari su uslijedili nakon što su prošle sedmice pravosudne vlasti naredile privođenje ministra komunikacija Mohammada Javada Azarija Jahromija zbog navodnog sprječavanja blokade Instagrama i ignorisanja uputa o internetskim restrikcijama, prenosi dpa.

Jahromi je pušten uz garanciju, ali njegov slučaj će se nastaviti dalje jer je više institucija podnijelo protiv njega prijave.

I ultrakonzervativno iransko pravosuđe i tvrdolinijaši u parlamentu zalažu se za restrikcije na internetu, tvrdeći da su internet mreže odgovorne za "socijalni nemoral" u zemlji.

U Iranu su blokirane hiljade internet stranica, ali većina Iranaca zanemaruje ograničenja.

Pristup blokiranim stranicama moguće je dobiti putem tunela za podatke, što je također službeno zabranjeno.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo