Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 14:01 |

U akciji kodnog naziva 'Skuter 2' zaplijenjene oko četiri tone duhana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Foče i Bijeljine provedena je akcija usmjerena na više osumnjičenih osoba koje su pod istragom da su se kao organizirana kriminalna grupa bavile nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

U akciji kodnog naziva "Skuter 2" zaplijenjene su oko četiri tone duhana, mašine i alati korišteni za proizvodnju duhana, kao i veća količina cigareta bez akciznih markica, te veća količina novca u stranim valutama, a budžet BiH je tim krivičnim djelima oštećen za više desetina hiljada KM.

Nezakonitom prodajom cigareta i duhanskih proizvoda ilegalno distribuiranim na crnom tržištu u BiH, nanesena je velika šteta budžetu BiH zbog utaje poreza i akciza, a osumnjičeni su počinjenim krivičnim djelima stekli veliku imovinsku korist.

Ove aktivnosti rezultat su višemjesečne temeljne istrage koju je provodilo Tužilaštvo BiH u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), a uhapšene osobe su pod istragom zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Istraga će biti nastavljena, najavljeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta