Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 14:05 |

U osvrtu na 16 godina djelovanja EPuBiH podsjeća na temeljne vrijednosti EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Na današnji dan, prije 16. godina (27. 01. 2005.), Evropski kulturni centar (EKC) pokrenuo je inicijativu i osnovao sekciju "Evropski pokret u Bosni i Hercegovini (EPuBiH)", koja je 2006. godine prerasla u samostalnu nevladinu organizaciju evropske orijentacije na državnom nivou.

- Ovaj datum (27. januar) proboja i oslobođenja logoraša iz Aušvica (1945.) je trebala biti simbolična poruka i pouka nama u Bosni i Hercegovini, bivšoj Jugoslaviji, ali i Evropi, da se nikada više ne ponovi pošast fašizma, ali i da se podsjeti i naglasi da je Evropska unija (EU) jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekata istorije ljudske civilizacije u kojem ne smijemo ostaviti prostora i mjesta ideji, mržnji i zlodjelima fašizma - navodi EPuBiH u saopćenju za javnost.

Nažalost, kako iz ove asocijacije nadalje navode, niti bh. društvo i državne institucije, a posebno ne političke partije, nisu nikada stvarno shvatile ulogu i značaj rada Evropskog pokreta i njegovu osnovnu vodilju i ideju, koje su bile u skladu sa  porukama i vizijom osnivača EU 1950. godine, a koje su glasile - Nikad više rata, nikada više ubijanja i mržnje slobodnih bratskih naroda Evrope!.

- Mi smo ponosni da je svih ovih godina, Evropski pokret uspio sačuvati svoju političku i svaku drugu neutralnost, te ostati dosljedan širenju evropske ideje u Bosni i Hercegovini kao jedan od rijetkih društvenih subjekata sa kontinuitetom djelovanja u ovoj oblasti - ističe se u saopćenju.

U osvrtu na 16 godina postojanja i djelovanja EPuBiH navodi kako je "duboko razočaran politikama lidera bh. političkih stranaka, mržnjom dijela ljudi prema drugom i drugačijem, vrlo čestom primitivizmu našeg, ali i inostranog društvenog i institucionalnog cinizma, koji se najbolje ogleda kroz raspodjelu cjepiva za borbu protiv Covid-19 siromašnim zemljama u koje, nažalost, spada u BiH".

- No, i pored opravdanih kritika koje možemo u određenim situacijama uputiti mnogim domaćim i međunarodnim subjektima, osjećamo obavezu i sa pravom reći da je EU bila i ostala naš najpouzdaniji partner, da je ipak pokazala da je iskreni prijatelj i sigurni smo da će nastaviti adekvatno djelovati u procesu distribucije cjepiva na Balkanu, kao što je  ranije pokazala dobre namjere u prvom i drugom talasu pandemije prema BiH - navodi EPuBiH.

Ova asocijacija, istovremeno, izražava zahvalnost svim članovima, partnerima i prijateljima Evropskog pokreta, "koji su nam nesebično pružali svih ovih godina - pažnju, povjerenje i podršku, a bez kojih ne bismo mogli opstati...."

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'