Svijet     | 27.01.2021. 14:44 |

Sudbina djece u fokusu 76. godišnjice oslobođenja Auschwitza

FENA Internet

VARŠAVA, 27. januara (FENA) - Sudbina djece ubijene, zatvorene i rođene u nacističkom njemačkom koncentracijskom logoru Auschwitz-Birkenau bit će danas u središtu obilježavanja 76. godišnjice oslobođenja logora.

Zbog pandemije koronavirusa, godišnjica će biti obilježena putem interneta, a ne na mjestu logora uspostavljenog tokom Drugog svjetskog rata u Oswiecimu u okupiranoj Poljskoj.

Komemoracije će započeti u 16 sati (15.00 GMT) svjedočenjima dvije preživjele logorašice, Zdzislawe Wlodarczyk i Anite Lasker-Wallfisch.

Govore će održati i poljski predsjednik Andrzej Duda, kao i izraelski i ruski diplomati, nakon čega će predstavnici četiri vjere predvoditi molitve.

Nakon prigodne službe, voditelj muzeja Auschwitz Piotr Cywinski vodit će internetsku raspravu o utjecaju rata i holokausta na oblikovanje dječjeg identiteta, prenosi dpa.

Muzej procjenjuje da je najmanje 232.000 djece, većinom židovske, deportirano u Auschwitz. Preko 200.000 djece ubijeno je u logoru. U logoru je u  1945. oslobođeno samo oko 700.

Od  1,3 miliona deportiranih u Auschwitz, procjenjuje se da je tamo stradalo oko 1,1 milion ljudi, uključujući oko milion Židova.

Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama kampa odmah po dolasku. Uz to, stradalo je oko polovina od 400.000 zatvorenika registriranih u logoru.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo