Svijet     | 27.01.2021. 13:29 |

Čelnik AstraZenece: EU je naručila vakcine tri mjeseca nakon Britanije

FENA Internet

BRUXELLES,  27. januara (FENA) - Izvršni direktor farmaceutskog diva AstraZeneca apelovao je na evropsku javnost za razumijevanje zbog odgoda planiranih isporuka vakcina protiv COVID-19, ali je naglasio da njegova firma nije zakonski vezana za određeni vremenski rok.

- To nije obaveza koju imamo prema Evropi. Rekli smo da ćemo uložiti najviše od sebe - izjavio je Pascal Soriot za italijanske novine La Reppublica.

- Evropska unija je potpisala ugovor s britansko-švedskom firmom tri mjeseca kasnije od Britanije, ali očekuje isporuku otprilike u isto vrijeme - izjavio je francuski čelnik farmaceutske firme u intervjuu objavljenom u utorak navečer.

Evropska komisija, koja je potpisala ugovor u augustu o nabavci skoro 400 miliona doza vakcine koju je razvio Univerzitet Oxford, u prepirci je s farmaceutskom firmom otkako je prošle sedmice (AstraZeneca) objavila odgodu isporuke.

Izvršni organ EU saopćio je kako je očekivao 80 miliona doza do kraja marta, ali da sada očekuje samo 31 milion.

- Za EU, naš cilj je isporučiti 17 miliona doza do februara - izjavio je Soriot novinama, naglašavajući da vakcina nije proizvedena zbog profita.

Zvaničnici EU održat će treći krizni sastanak s predstavnicima država članica i kompanije tokom dana, prenosi dpa.

Odgode su izazvane problemima s intenziviranjem proizvodnje u proizvodnoj jedinici u EU, tvrdi Soriot, nudeći objašnjenje koje do sada nije zadovoljilo zvaničnike EU.

- Također imamo spornih pitanja poput onih o britanskom lancu nabavki. Što se tiče Evrope, u zaostatku smo tri mjeseca zbog ispravljanja tih grešaka - izjavio je Soriot.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'