Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 13:15 |

Francuska ambasadorica poklanja vozilo Ambasade Nacionalnom parku Sutjeska

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Francuska ambasadorica u Bosni i Hercegovini Christine Toudic predat će u petak, 29. januara jedno vozilo Francuske ambasade Nacionalnom parku Sutjeska, a tom donacijom ambasada podržava temeljne aktivnosti zaštite prirode koje provode službe tog nacionalnog parka. 

Kao prvi nacionalni park prirode u BiH, Nacionalni park Sutjeska dio je istorije zemlje i simbol sa botaničkim, zoološkim i geološkim bogatstvom, posebno šumom Perućica, jednom od posljednjih prašuma u Evropi, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH. 

- Francuska pridaje posebnu važnost zaštiti okoliša i povećanju broja zaštićenih područja. Uz rastuću mrežu nacionalnih i regionalnih parkova prirode, naša zemlja želi povećavati i broj zaštićenih područja. S tim u vezi, podrška zaštićenim područjima zauzima važno mjesto u sklopu razvojne pomoći koju Francuska pruža svojim međunarodnim partnerima. Vozilo koje Francuska ima zadovoljstvo pokloniti parku Sutjeska, dio je ove podrške i međunarodne saradnje, i nadamo se da će to pomoći dobrom upravljanju i zaštiti parka, a u korist stanovnika BiH - kazala je ambasadorica Toudic.  

Direktor Nacionalnog parka Dejan Pavlović izrazio je zahvalnost Ambasadi Francuske u BiH koja je prepoznala potrebe Nacionalnog parka Sutjeska, te je kazao kako će donirao vozilo Nissan X-Trail u budućem radu koristiti u svrhu unapređenja stepena zaštite i očuvanja prvenstveno prašume Perućice, a potom i drugih zona zaštite u skladu sa potrebama.

- Imajući u vidu da smo u 2020. godini izgradili i opremili Centar za naučno istraživanje i ekologiju sa sjedištem na Tjentištu, dobijajući ovakvo terensko vozilo obezbijedili smo adekvatne uslove za terenske posjete različitim mikro-lokalitetima unutar Parka, koji će biti predmet budućih naučnih istraživanja i obilazaka - kazao je Pavlović. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu