Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 11:58 |

Univerzitet u Banjoj Luci na 'Webometricsu' drugoplasirani univerzitet iz BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) -  Na najnovijoj Vebometriks rang-listi (Webometrics Ranking of World Universities), Univerzitet u Banjoj Luci zauzeo je drugo mjesto na listi univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Tako se Univerzitet u Banjoj Luci prema izvještaju za januar 2021. godine na Vebometriks rang-listi nalazi na 2649. mjestu u svijetu. U odnosu na izvještaj iz jula 2020. godine, Univerzitet u Banjoj Luci je ostvario napredak za 1.194 mjesta.

Podsjećanja radi, prema izvještaju iz jula 2017. godine UNIBL nalazio se na sedmoj poziciji univerziteta iz BiH i na 4834. mjestu u svijetu. Od univerziteta iz Bosne i Hercegovine, ispred Univerziteta u Banjoj Luci nalazi se Univerzitet u Sarajevu.

Inače, Vebometriks lista je pokazatelj internet vidljivosti, prisutnosti, otvorenosti i izvrsnosti/citiranosti univerziteta širom svijeta. Vebometriks je svjetski priznata rang lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta.

Cilj veb indikatora koji se koriste u metodologiji Vebometriks je pružanje pouzdane i sveobuhvatne procjene globalnog učinka pojedinačnih univerziteta na osnovu njihovih aktivnosti i rezultata prisutnih na internetu, odnosno njihove relevantnosti i uticaja.

Vebometriks pozicija univerziteta zavisi od obima i kvaliteta dostupnog i transparentnog sadržaja koje ta akademska ustanova proizvede, od visoko citiranih veb publikacija, pa do svih drugih sadržaja koji uključuju izvještaje, konferencije, teze, seminare, digitalne biblioteke, i druge publikacije univerziteta i njegovih fakulteta, departmana, istraživača i studenata, saopćeno je iz Univerziteta u Banjoj Luci.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo