Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 12:16 |

Salkić pozvao nastavnike i učenike da ne učestvuju u obilježavanju Svetog Save

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. januara (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je danas da je nastavak obilježavanja pravoslavne slave Sveti Sava (Savindan) kao školske slave u entitetu RS najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja, te direktan udar na provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Obilježavanje pravoslavne slave Sveti Sava kao školske slave u entitetu RS je najgrublji oblik narušavanja sekularnosti društvenog uređenja. Pravoslavna slava kao školska slava u ovom entitetu duboko vrijeđa vjerska i nacionalna osjećanja Bošnjaka muslimana, katolika Hrvata i svih drugih građana koji se ne osjećaju kao bosanski Srbi pravoslavci - naveo je Salkić.

Podsjetio je da Ustav entiteta RS predviđa obrazovni sistem bez diskriminacije član 38. u kome piše da “svako ima pravo na školovanje pod jednakim uslovima”. Zakon o osnovnom vaspitanju i obrazovanju predviđa obrazovni proces bez diskriminacije član 10. u kome piše da “u osnovnom vaspitanju i obrazovanju ne može se vršiti diskriminacija učenika, nastavnika i ostalog osoblja škole na osnovu rase, pola, jezika, religije, političkog ili drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, na osnovu invalidnosti ili na bilo kom drugom osnovu”.

Uprkos svemu navedenom, naglasio je Salkić, nastavlja se obilježavanje slave Svetog Save u školama u entitetu RS što je bez sumnje diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi svih onih koji nisu bosanski Srbi pravoslavci. Zbog ove diskriminacije, ali i drugih oblika diskriminacije u obrazovnom procesu u entitetu RS svake godine sve je manje učenika Bošnjaka i Hrvata.

- Pozivam nastavnike, učenike i njihove roditelje Bošnjake da ne učestvuju u aktivnostima na obilježavanju slave Sveti Sava. Sigurno da nam je danas teško živjeti i opstati u ovom ambijentu u entitetu RS, ali naša je obaveza da nastavimo našu borbu svako na svoj način - naveo je Salkić.

Dodao je da je obilježavanje ove slave u školama direktan udar na provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da, nažalost, OHR i OSCE svih ovih godina bez konkretne reakcije posmatraju diskriminaciju povratnika i kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma od vlasti u entitetu RS. Svojim ne djelovanjem, kako je naveo Salkić, mogu se smatrati saučesnicima u procesu pravoslavizacije obrazovnog procesa u entitetu RS i provođenju diskriminacije nad povratnicima.

- Da je OHR, ali i OSCE na vrijeme reagirao i da su imali volju i spremnost da spriječe pravoslavizaciju i diskriminaciju u obrazovnom procesu u RS-u, povratnici danas u ovom dijelu Bosne i Hercegovine ne bi prolazili kroz najgori oblik diskriminacije u mirnodopskim okolnostima. OHR i OSCE imju obavezu da reagiraju i otklone diskriminaciju nad povratnicima jer je visoki predstavnik nametnuo amandmane na Ustav entiteta RS i ostavio Bošnjake bez mogućnosti da utiču na procese u entitetu pa tako i da spriječe provođenje diskriminacije povratnika od strane vlasti entiteta RS - istakao je Salkić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo