Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 10:28 |

Zajednička operacija Tužilaštva BiH i Švedske protiv organiziranog kriminala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Postupajući po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT), istražitelj Tužilaštva BiH nalazi se na terenu, gdje koordinira aktivnosti s policijskim djelatnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), koji uz podršku MUP-a RS realiziraju pretrese objekata i hapšenje osoba na ukupno tri lokacije na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

U pitanju je zajednička operacija Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Švedske u borbi protiv organiziranog kriminala, međunarodne trgovine ljudima i pranja novca, a aktivnosti se realiziraju u okviru Zajedničkog istražnog tima (JIT) Tužiteljstva BiH i pravosudnih i policijskih agencija Kraljevine Švedske i uz koordinaciju EUROJUST-a.

Objekti pretresa su pod nadzorom policijskih djelatnika, a u toku su detaljni pretresi kuće-stana, pomoćnih prostorija, pratećih objekata, vozila, kao i pretres elektronskih uređaja, računara i telefona, a sa ciljem prikupljanja dokaza za vođenje postupaka u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj.

Osobe koje su pod istragom, osumnjičene su da su, zajedno djelujući, učestvovale u izvršenju više krivičnih djela, u kojima su oštećene žrtve trgovine ljudima iz izrazito ranjive populacije, te je izvršenjem krivičnih djela, ostvarivana velika imovinska korist, koja je počinjenjem krivičnih djela pranja novca, sa ciljem legaliziranja, ubacivana u finansijsko poslovanje.

Krivična djela su počinjena na teritoriji Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske, a što je rezultiralo formiranjem Zajedničkog istražnog tima.

Počinjena krivična djela odnose se na radnu eksploataciju oštećenih, krivična djela prevare i zloupotrebe prava iz socijalnog osiguranja, a iznos nezakonito stečene imovinske koristi dostiže najmanje 3,9 miliona eura.

Osumnjičeni se terete za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom međunarodna trgovina ljudima te krivičnim djelom pranja novca.

U interesu istrage Zajedničkog istražnog tima kao i postupaka koji se vode u Bosni i Hercegovini i Kraljevini Švedskoj, u ovom trenutku, iz Tužilaštva kažu da javnosti i medijima nisu u mogućnosti saopćiti više detalja i informacija.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom