Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 10:51 |

Početak projekta "Smart City BiH" za bolji pristup općinskim uslugama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Digitalna transformacija lokalnih samouprava u takozvane pametne gradove je trend koji slijedi i Bosna i Hercegovina kako bi svojim građankama i građanima omogućila bolji pristup općinskim uslugama sa svim pogodnostima koje nam donosi digitalni svijet.

Jedan od projekata koji slijedi ovaj cilj je i  "Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" koji ovog mjeseca i zvanično kreće sa implementacijom.  

Projekat se realizuje u partnerstvu kompanija Lanaco i DVC Solutions i udruženja IT kompanija u BiH, Bit Alijanse, i  Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) u okviru develoPPP.de programa. Razvojno partnerstvo untar develoPPP.de programa se implementira u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke.

- Projekat ima za cilj da podrži progresivne lokalne samouprave u početnoj realizaciji njihove vizije digitalne transformacije u pametni grad. U fokusu je unapređenje spremnosti i kapaciteta jedinica lokalne samouprave za procese modernizacije opštinskih usluga koristeći, u svijetu prihvaćeni, "smart city" koncept i rješenja – izjavio je Bojan Vojvodić, projekt menadžer u GIZ-u.

U projektu učestvuje pet pilot jedinica lokalne samouprave – Pale, Prijedor, Tešanj, Zvornik i Zenica kojima se pruža asistencija u formulisanju vizije pametnog grada i procesu akcionog planiranja transformacije, koordinirano sa postojećim strategijama i planskim procesima.

U svakoj lokalnoj samoupravi će simultano biti realizirani demonstracioni projekti kako bi se podigle sposobnosti administracije da upravlja tranzicijom u pametni grad i da se steknu dragocjena iskustva, a istovremeno da se testiraju u praksi pametna rješenja i njihov uticaj na poboljšanje usluga za građane. Izabrana su smart city rješenja pametnog parkinga („Go Parking“, razvijen od Lanaco-a) i sistem za prijavu komunalnih problema („Građanska patrola“, DVC Solutions).

Projekat će podržati osnivanje savjeta za razvoj pametnih gradova (Smart City Savjet) koji će biti organizovan i vođen od strane Bit Alijanse sa članstvom iz zainteresovanih organizacija iz javnog i privatnog sektora.

U saradnji sa UNDP-om planirano je razvijenje metodologije za akciono planiranje tranzicije u pametni grad (Smart City Roadmap) za čiju primjenu će biti obučene konsultantske firme i druge organizacije, koje će u budućnosti biti na raspolaganju i drugim JLS. Partnerske lokalne samouprave će provesti proces planiranja i izrade akcionog plana za pametni grad. Proces planiranja će u značajnoj mjeri uključivati građane.   

Realizacija projekta će doprinijeti većoj svjesnost o preprekama, zahtjevima i najboljim praksama digitalne transformacije gradova. Projekat će pripremiti lokalne samouprave da samostalno vode dalji proces transformacije uz pomoć organizacija iz Smart City Savjeta, poručuju organizatori.

Projekat će trajati tri godine, u periodu od januara 2021. do kraja decembra 2023. godine, saopćeno je iz PR & Communications. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo