Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 10:34 |

Čubrilović: Dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. januara (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović podvukao je da je 27. januar, Međunarodni dan holokausta, dan opomene i tužnog sjećanja na sve žrtve nacizma, na patnje Jevreja, Roma i Srba u nacističkim logorima smrti.

- Ovo je dan u kojem treba da se sjetimo miliona nevinih žrtava nacizma i holokausta, kako i svih nevino ubijenih sunarodnika, sve djece koja su stradala u ustaškim logorima smrti samo zato što su bila druge vjere i nacije - kazao je Čubrilović.

Dodao je da će sada svijet imati priliku da vidi sve strahote nacizma koje su prošli Jevreji, Romi i Srbi kroz logor Jasenovac, zahvaljujući filmu "Dara iz Jasenovca", čija distribucija u američkim kinima uskoro počinje.

Naglasio je i da je sjećanje na svaku žrtvu važno, da se više nikada i nikome ne ponovi zločin te je izrazio nadu da će ubrzo početi izgradnja memorijalnog centra i muzeja Donja Gradina, u znak sjećanja na žrtve kompleksa logora smrti Jasenovac, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine Republike Srpske.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo