Ekonomija     | 27.01.2021. 09:53 |

Đapo: Uvođenje evropskog broja za hitne situacije prevažno je za razvoj turizma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo naglasila je danas da je uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 prevažno pitanje za razvoj turizma i trgovine.

Pozvala je stoga sva turistička udruženja u Bosni i Hercegovini, kao i udruženja poslodavaca oba entiteta i privredne komore da izvrše pritisak na političke predstavnike koji odlučuju o njihovima budućim biznisima i lagodnosti života u BiH.

Reagirajući na najave u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine o nepodržavanju uvođenju jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112 zbog prijenosa nadležnosti ponudila je dodatna pojašnjenja tvrdeći da se ne radi ni o kakvom prijenosu nadležnosti.

Kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Đapo je naglasila da je u pitanju samo povezivanje BiH sa Evropom budući da je taj broj jedinstven u cijeloj Evropskoj uniji.

- Ukoliko se nekome nešto loše desi potrebno je samo da okrenete 112 i oni odmah šalju hitnu, policiju, vatrogasce ili ljekarsku pomoć ovisno od nevolje u kojoj se nalazite. Pitam u čemu je problem da se isto uspostavi u BiH? U nadležnostima? Nije tačno - naglasila je.

Pojasnila je da neće hitna iz Sarajeva, Tuzle, Banja Luke ili Mostara ići u Trebinje ako se tamo desila nesreća, niti će vatrogasci iz Zenice, Bihaća ili Livna ići u Banja Luku, izuzev ukoliko ih kolege pozovu u pomoć.

Kaže da je suština i bit uvođenja 112 omogućavanje kako građanima BiH, tako i turistima da pozivom na taj broj dobiju potrebnu pomoć.

Na taj način stvara se sigurno okruženje da stranac koji doživi saobraćajnu nesreću, zapali mu se iznajmljeni stan, želi prijaviti nestanak djeteta ili krađu, kao i u svakoj EU zemlji samo okrene dobro poznati broj za hitne slučajeve 112.

Uvođenje jedinstvenog EU broja za hitne slučajeve pruža sigurnost strancima/turistima tokom boravka u BiH, jasno je istaknula ministrica.

Također, dodaje, da mnogi stranci, ali i bh. dijaspora posjećuje BiH i sa automobilima proizvedenim u EU. Takva vrsta automobila ima ugrađen sigurnosni sistem te ukoliko se desi saobraćajna nesreća telefon u kolima je podešen da direktno poziva 112.

- Nepostojanje centralne tačke koja bi prihvatila takav poziv dovodi do mogućnosti da će uskoro BiH biti zemlja u koju se ne preporučuje odlazak jer se ne može garantirati sigurnost boravka - pojasnila je Đapo.

Također, kako je zaključila, pored ugrožavanja turizma, ugrožava se i trgovina jer će Bosanci i Hercegovci vrlo brzo biti u situaciji da jednostavno neće moći kupiti ili uvesti automobile koja imaju ovaj sigurnosni sistem, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom